Γιατί ο Σαμαράς στηρίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας

Γιατί ο Σαμαράς στηρίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας
Ως φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος απέναντι στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους...

Ως φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος απέναντι στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους και της δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, ερμηνεύουν στη «Συγγρού» τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εγκαίρως αναδείξει, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όμως η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις της, «οχυρωμένη πίσω από τη μνημονιακή πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της φοροαφαίμαξης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, και οδηγηθήκαμε σε νέο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο και έπεται συνέχεια».

Όπως μάλιστα, υπενθυμίζουν από τον πολιτικό σχεδιασμό της παράταξης, η ΝΔ είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση ήδη στο Ζάππειο Ι,τον Ιούλιο του 2010, προτείνοντας:

  • Την αξιοποίηση της περιουσίας των Δημοσίων Νοσοκομείων, των υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών, του ΟΣΕ, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των κληροδοτημάτων Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.
  • Την αναγκαιότητα καλύτερου σχεδιασμού και σαφούς χρονοδιαγράμματος για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην πρόταση υπολογιζόταν ότι, ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να βρεθεί από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το γαλάζιο στρατόπεδο επανάφερε την πρότασή του και τον Φλεβάρη του 20011, συστήνοντας μια ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και τη μελέτη project αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Στις θέσεις του επέμεινε ο αρχηγός της ΝΔ και κατά τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζοντας το Ζάππειο ΙΙ, λέγοντας: «Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά», εξειδικεύοντας τη στάση του για τις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα και ΟΠΑΠ.

Τη στήριξή της στις αποκρατικοποιήσεις επέδειξε και δια της ψήφου της στον εφαρμοστικό υπερψηφίζοντας 21 από τα 49 άρθρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις περιστολές δαπανών και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.