ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε επί της αρχής νομοσχέδιο για τη βελτίωση της πολιτικής δικαιοσύνης

Ψηφίστηκε επί της αρχής νομοσχέδιο για τη βελτίωση της πολιτικής δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε οτι το νομοσχέδιο είναι μια μερική απάντηση στο αίτημα για ορθότερη...

Ψηφίστηκε, με ευρεία συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση στην απονομή της πολιτικής Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί να δώσει μία συνολική απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης - που οδηγούν σε καταστάσεις αρνησιδικίας - δίνει, όμως, μία μερική απάντηση στο αίτημα για ορθότερη, ταχύτερη και ουσιαστική απονομή στο πολιτικό κομμάτι, είπε νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για το εν λόγω σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε από τον προκάτοχό του Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Παπαϊωάννου, ειδικότερα, σημείωσε ότι είναι ένα έργο δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, οι οποίες έλαβαν υπ' όψιν και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Μάλιστα, προανήγγειλε την συγκρότηση Επιτροπής στο πλαίσια του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα προβεί σε συνολική αποτίμηση όλων των νομοθετημάτων που στο παρελθόν είχαν τον ευγενή στόχο, ώστε - όπως τόνισε - «να έχουμε μία ευέλικτη και γρήγορη σε χρόνους απονομής Δικαιοσύνη, να δούμε πού εστιάζεται το πρόβλημα και να μπούμε όχι μόνο σε διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά σε ριζικές τομές».

Στις ριζικές τομές ο υπουργός κατέγραψε, την «αποδικαστηριοποίηση» της δικαστικής ύλης ώστε μια σειρά από υποθέσεις να μπορούν να φύγουν από τα δικαστήρια, να πάνε σε συμβολαιογράφους, στην εξώδικη επίλυση διαφορών στα ζητήματα της διαμεσολάβησης, της διαιτησίας κ.α. και τόνισε πως σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ακόμη ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης και τόνισε ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, κυρίως με την ηλεκτρονική κατάρτιση δικογράφων και όχι μόνο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα για το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά στην ταχεία εκδίκαση υποθέσεων παλαιών και νέων, οι οποίες είναι σχετικές με κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς, όταν δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο αφορά πράξεις υπουργών ή υφυπουργών που δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον, αφορά γενικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, μονοπρόσωπα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, αφορά όμως και υποθέσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες πρέπει να τελειώνουν, να διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς.