ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι σήμερα, Τετάρτη (02/03/2016) η Ελλάδα καθώς στην πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι καθορισμένα δύο καθοριστικά ραντεβού για τις εξελίξεις στα μέτωπα της προσφυγικής κρίσης και της αξιολόγησης.

ΔΙΠΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 το μεσημέρι, αναμένεται να εγκριθεί σχέδιο που θα επιτρέπει στον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εκταμιεύσει απευθείας ποσά που θα κατευθύνονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ θα μπορεί να δώσει βοήθεια για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε ΜΚΟ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και απευθείας σε προσφυγικούς πληθυσμούς, όχι όμως σε κράτος- μέλος της Ένωσης.

Η έμμεση αυτή οικονομική βοήθεια συνιστά την πρώτη βοήθεια για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης που εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κράτος- μέλος της. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Και πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων

Την ίδια ώρα, πρόγραμμα δημιουργίας 20.000 θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, και ανάδοχες οικογένειες, έχει δεσμευτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα δημιουργίας των θέσεων υποδοχής είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Παράλληλα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει καταθέσει στην Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων έστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr