ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μανουέλ Βαλς: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα

Επίσκεψη Μανουέλ Βαλς: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη φθάνει σήμερα, Πέμπτη (02/06/2016) το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, την ώρα που η κυβέρνησή του δέχεται απίστευτες πιέσεις από τα γαλλικά συνδικάτα για την επώδυνη μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Ευκαιρία για οικονομική διπλωματία βρίσκει η κυβέρνηση

Ο Βαλς, μολονότι ακύρωσε το επίσημο ταξίδι του στον Καναδά, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου, έρχεται στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ, σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο για τη χώρα του και εξ αυτού του λόγου επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Βαλς ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Θεωρεί την Γαλλία ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο και πιστεύει ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του –τόσο πέρυσι για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και φέτος κατά την διαδικασία της αξιολόγησης– είναι σημαντική και χρήζει ανταπόδοσης. Η επίσημη συνάντηση Τσίπρα–Βαλς θα γίνει αύριο το πρωί στο Μαξίμου, όμως απόψε οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού θα έχει προηγηθεί εκεί ξενάγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Το γεγονός πως ο Μανουέλ Βαλς συνοδεύεται από τους κ.κ. Σαπέν και Ντεζίρ καταδεικνύει την επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και, συγχρόνως, τη βούλησή της να επανακαθορίσει τον «οδικό χάρτη» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Δείτε περισσότερα στο Cnn.gr