ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής

Υπόθεση Novartis:  Στη Βουλή το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής

Κατατέθηκε στη Βουλή το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας (12/02).

Η πρόταση αφορά στα δέκα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, για να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σχετικά με το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είνα να μην διερευνηθεί λόγω παραγραφής.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Διαβάστε εδώ την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε ούτε να κουκουλώσουμε τίποτα

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στη Βουλή, τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους βουλευτές της συμπολίτευσης, «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε ονόματα και πράγματα, παρεμποδίζοντας το έργο της Δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε κραυγές, απειλές και εκβιασμούς».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολιτική δίωξη πίσω από την υπόθεση Novartis

Παρεμβαίνοντας στο όλο θέμα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Εύβοια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «τοξικό περιβάλλον».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πως «στο τοξικό περιβάλλον που ζούμε, έχουμε να αμυνθούμε σε μια ιστορία που παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης αλλά να δούμε παράλληλα και τι θα κάνουμε για το μέλλον της χώρας».

Δείτε σχετικά:

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής τα κόμματα της Βουλής

- ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμη, θετική ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Όλα στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με τρία χρόνια διακυβέρνησής του.

«Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 "ξέχασαν" να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», προσθέτει.

Στην ίδια ανακοίνωση, όπου σχολιάζεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται για το θέμα της αξιολόγησης: «Ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αφηγείται πια το παραμύθι περί δήθεν "καθαρής εξόδου". Σήμερα ομολόγησε ότι διαπραγματεύεται τη "μορφή της επιτροπείας", παρόλο που νομοθέτησε προκαταβολικά τις διατάξεις του 4ου μνημονίου για μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και εκχώρηση του εθνικού πλούτου. Το "γυρίσαμε σελίδα" του κ. Τσίπρα, σημαίνει απλά ότι η χώρα προσπαθεί να γυρίσει στο 2014, με επιβάρυνση 86 δισ. ευρώ στην οικονομία».

Το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί καμία «σαλαμοποίηση» της «λύσης» όπως αυτή που διαφάνηκε με τις προτάσεις Νίμιτς. «Μένουμε σταθερά στη θέση για λύση-πακέτο που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και αποτρέπει αλυτρωτισμούς» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

- ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας», υπογραμμίζει τη Δευτέρα (12/02) το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

Στο σχόλιό του, το ΚΚΕ, υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται «όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια».

Και καταλήγει το ΚΚΕ: «Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν».

- Ένωση Κεντρώων

Τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων, σχετικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, επανέλαβε τη Δευτέρα (12/02), με ανακοίνωσή του, το κόμμα υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τη συνδρομή ξένων χωρών και από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».

Τέλος, σημειώνεται πως «ακόμα και αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μία υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από τον δημόσιο βίο».

- Το Ποτάμι

«Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για το σκάνδαλο Novartis ότι χρειάζεται σεβασμός στον νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, νηφαλιότητα, ψυχραιμία. Προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι προσθέτει ότι οι κυβενητικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες», επισημαίνει και θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρότασή του, όπως διατυπώθηκε αναλυτικά από τον Σταύρο Θεοδωράκη, να διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα από τη Novartis.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για την υπόθεση Novartis