Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Ερώτηση της ΝΔ για τους Εκδότες - Ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών

Newsroom Newsroom

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Ερώτηση της ΝΔ για τους Εκδότες - Ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών

Στοιχηματικές εταιρείες: Ένα από τα πλέον καυτά θέματα της ελληνικής παραοικονομίας βάζει στο στόχαστρο η ΝΔ με ερώτησή της προς το υπουργείο Οικονομικών - Η γαλάζια παράταξη επανέρχεται για άλλη μια φορά στο περίφημο νομοσχέδιο που θα έφερνε η κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί το απόστημα της διαφθοράς και κατηγορεί την κυβέρνηση για επιλεκτικές σχέσεις με συγκεκριμένους μπετατζήδες - εργολάβους της ενημέρωσης - Γιατί το μέγα αυτό σκάνδαλο παραμένει ακόμα στα συρτάρια; Θέλουν κάποιοι να το κουκουλώσουν; 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ - ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ; - ΣΤΑ «ΑΖΗΤΗΤΑ» ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μάλιστα η ΝΔ κάνει λόγο για σκόπιμη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα βάζει τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα και υποστηρίζει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξυπηρετεί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του στοιχήματος και παράλληλα κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρή για να μείνει αναπάντητη.

Η ερώτηση δεν είναι η πρώτη που κατατίθεται, και η Ν.Δ. επανέρχεται αφού δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, ενώ έχουν προηγηθεί και αναφορές του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της φορολόγησης των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της ΝΔ) στις 9 Ιανουαρίου του 2018 είχε βάλει στο κάδρο τον Όμιλο Μάρη μετά από σχετικό δημοσίευμα και είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου - κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη - για το οποίο έχουμε ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου την ίδια ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ και στις 29 Νοεμβρίου του 2017, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση.

Τώρα λοιπόν επανέρχονται επιτακτικά και στην ερώτηση που κατέθεσαν 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως «στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις στην αγορά παιγνίων» τον περασμένο Νοέμβριο δεσμευτήκατε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα είχατε έτοιμο για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η δέσμευσή σας αυτή ήταν ρητή και μάλιστα αναφερθήκατε στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με τον τρόπο αυτό η απώλεια φορολογικών εσόδων».

Οι γαλάζιοι βουλευτές συνεχίζουν αναφέροντας:

«Στις 29.12.2017 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συγκρότησε Ομάδα Εργασίας προκειμένου αυτή να διαμορφώσει σχετική πρόταση η οποία θα διαβιβαζόταν στο Υπουργείο. Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα το οποίο είχατε θέσει ο ίδιος προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι δεδομένο ότι από τη μη ρύθμιση του πλαισίου αυτού το κράτος χάνει εκατομμύρια φορολογικών εσόδων και η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος κατέχουν φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης».

Τι λέει επί της ουσίας η Νέα Δημοκρατία;

Ότι η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου οφείλεται σε σχέσεις που έχει η κυβέρνηση με συγκεκριμένους Εκδότες - Ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών.

Ρωτούν τέλος «έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της Grant Thorton και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου; Σας έχει παραδοθεί η εισήγηση της ΕΕΕΠ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης; Πότε προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων;».

Η υπόθεση είναι εξόχως σοβαρή και πρέπει επιτέλους να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να προχωρήσει το έργο της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Εξίσου σοβαρή και ανεξήγητη είναι και η σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών και δημιουργεί περίεργους συνειρμούς.

Άπαντες γνωρίζουν τι συμβαίνει και υπάρχουν ογκωδέστατοι φάκελοι στα συρτάρια των διωκτικών αρχών, όπου αποδεικνύεται ξεκάθαρα πώς οι συγκεκριμένοι κύριοι «ξεπλένουν» το «μαύρο χρήμα» που έχουν αρπάξει – μέσω των φορολογικών παραδείσων της Μάλτας και του Παναμά – σε χρεοκοπημένες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Όπως μάλιστα μαθαίνουμε είναι πλέον ζήτημα ημερών η Νέα Δημοκρατία να βγει και να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις, γεγονός που αναμένεται να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα γαι για αντιληφθείτε για το μέγεθος των ποσών που μιλάμε, μόνο για το ενδεκάμηνο του 2017 οι 24 προσωρινά αδειοδοτημένες διαδικτυακές επιχειρήσεις Τζόγου δήλωσαν τζίρο κοντά στα 5 δις ευρώ!

Ο οποίος τζίρος εκτιμάται ότι πιθανώς είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχει έως τα σήμερα (τεχνικά) τρόπος οι εν λόγω εταιρείες να ελεγχθούν σε βάθος από το ΥΠΟΙΚ και την ΕΕΕΠ.

Μετά την ερώτηση της ΝΔ η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει άμεσα και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό τι έχει κάνει για την πάταξη αυτού του αποστήματος.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Γιατί καθυστερεί η Κυβέρνηση να καταθέσει προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της διοργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.
Κύριε Υπουργέ,

Στη συζήτηση του Ν. 4499/2017 για «Ρυθμίσεις στην αγορά παιγνίων» τον περασμένο Νοέμβριο δεσμευτήκατε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα είχατε έτοιμο για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η δέσμευση σας αυτή ήταν ρητή και μάλιστα αναφερθήκατε στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η απώλεια εκατομμυρίων φορολογικών εσόδων.

Στις 29112/2017 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συγκρότησε Ομάδα Εργασίας προκειμένου αυτή να διαμορφώσει σχετική πρόταση η οποία θα διαβιβαζόταν στο Υπουργείο.
Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα το οποίο είχατε θέσει ο ίδιος προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι δεδομένο ότι από τη μη ρύθμιση του πλαισίου αυτού το κράτος χάνει εκατομμύρια φορολογικών εσόδων και η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, κατέχουν και φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της Grant Thornton και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου;

2. Σας έχει παραδοθεί η εισήγηση της ΕΕΕΠ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης;

3. Πότε προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. Σταϊκούρας Χρήστος

2. Αυγενάκης Ελευθέριος

3. Βεσυρόπουλος Απόστολος

4. Βλάχος Γεώργιος

5. Δένδιας Νικόλαος

6. Καράογλου Θεόδωρος

7. Καρασμάνης Γεώργιος».

Διαβάστε παρακάτω και την πρώτη ερώτηση που είχαν καταθέσει από το γαλάζιο στρατόπεδο στις 29 Νοεμβρίου του 2017:

«Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μην λειτουργούν χωρίς έλεγχο... Τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs), τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως – σύμφωνα με εκτιμήσεις – των 400 - 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση των βουλευτών τοτυ κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα μας. Η Επιτροπή θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου...Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον Υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε.

Εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές. Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται o κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕΕΠ;

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;».

Οι βουλευτές της ΝΔ που υπέβαλαν τη σχετική ερώτηση είναι οι εξής:

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved