Μητσοτάκης από Γρεβενά: Θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα μειώσουμε και εισφορές και φόρους

Newsbomb

Μητσοτάκης από Γρεβενά: Θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα μειώσουμε και εισφορές και φόρους

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση άλλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ορεινή χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα Γρεβενών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα και αναφέρθηκε και στο θέμα των παράνομων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων -που του έθεσαν και οι κτηνοτρόφοι- και που όπως είπε «δε θέλει λεφτά» για να επιλυθεί.

«Η αλήθεια είναι ότι πράγματι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά τόσο χαμηλές τιμές από ό,τι ξέρω δεν είχαμε δει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αυτό τι σημαίνει; Γιατί, δεν αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή, το ξέρουμε το πρόβλημα, είναι οι παράνομες εισαγωγές. Αυτό δεν είναι δική σας δουλειά, είναι δουλειά του κράτους να το ελέγξει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Ξέρουμε και πού πηγαίνει το γάλα και ποιοι το χρησιμοποιούν και ποιοι βαφτίζουν τα τελικά προϊόντα, ως ελληνικά προϊόντα, όταν δεν πρέπει να το κάνουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, «έστω κι αν αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές», γιατί «πρόκειται για ελληνικό γάλα με αυτά τα χαρακτηριστικά και γιατί πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να έχουν τις τιμές που τους αξίζουν», επειδή «είναι ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα». «Ιδιαίτερα το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών δεν θέλει λεφτά. Υπάρχουν μέτρα που χρειάζονται λεφτά, τα οποία είναι πιο δύσκολα πάντα, και μέτρα που δεν χρειάζονται λεφτά. Εδώ μιλάμε για την αποτυχία του κράτους, γιατί ξέρουμε που είναι το πρόβλημα, ξέρουμε ποιοι ζημιώνονται και ποιοι ωφελούνται» επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα ασχοληθεί προσωπικά με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και θα τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να δοθούν λύσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως αυτό των παράνομων εισαγωγών. «Αυγά θα σπάσουμε, αλλά θα κάνουμε το σωστό. Και το σωστό είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, ό,τι είναι ελληνικό θα παίρνει τις ελληνικές τιμές, αυτό που τους αναλογεί με βάση τη δουλειά την οποία κάνετε και την ποιότητα του προϊόντος σας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμα ότι παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχουν καθυστερήσεις σε κοινοτικά προγράμματα για τους κτηνοτρόφους και ότι στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «λιμνάζουν» πόροι. Προσέθεσε, επίσης, ότι «η εξισωτική είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάει σε αυτούς που τη δικαιούνται».

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από τα υπουργεία που θέλει - να μην πω κατεδάφιση και ξαναχτίσιμο - αλλά πολύ δραστικές αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά κοντά στον πρωτογενή τομέα. Εάν χρειαζόμαστε περαιτέρω στελέχωση, να το κάνουμε αυτό και να δούμε, έχω πει ξεκάθαρα ότι το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει ανθρώπους εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Εδώ προσλαμβάνονται κομματικοί στρατοί, αλλά συνολικά έχουν προσληφθεί έξι κτηνίατροι σε όλη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία, υποστήριξε ότι, γενικά, το σημερινό σύστημα σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής και τις εισφορές είναι «τιμωρητικό» και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Εμείς θα μειώσουμε και εισφορές και θα μειώσουμε και φόρους. 9% εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι τις δέκα χιλιάδες και από εκεί και πέρα μια κλίμακα καλύτερη από την κλίμακα την οποία έχουμε σήμερα. Πιστεύω στη μείωση της φορολογίας και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί και ο επαγγελματίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αναφέρθηκε στη στόχευση του για «την επόμενη μέρα».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτόν τον κατήφορο των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το ζητούμενο είναι να έρθει μια κυβέρνηση που θα λύσει πραγματικά προβλήματα, που θα αξιοποιήσει πραγματικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, θα μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, ειδικά για τους νέους».

«Αν με ρωτήσετε, με τι θέλω να συνδέσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο λαός, τη δική μου θητεία ως πρωθυπουργός, θα σας πω με δουλειές, δουλειές παντού. Άλλες δουλειές στην πόλη άλλες δουλειές στην περιφέρεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. «Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, πολιτισμός, αυτό είναι ένα τρίγωνο, δεν πρέπει να τα βλέπουμε ξεχωριστά... Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Η ύπαιθρος δεν μπορεί και τα χωριά αυτά δεν μπορούν να ζήσουν, αν δεν υπάρχει κτηνοτροφία. Για αυτό φτιάχτηκαν αυτά τα χωριά, με την κτηνοτροφία είναι ταυτισμένα και από την κτηνοτροφία θα ζήσουν και μόνο εάν υπάρχουν καλά εισοδήματα θα μπορούν και τα νέα παιδιά να συνεχίσουν στο επάγγελμα».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε, όμως και τους κτηνοτρόφους «να απομονώσουν» από τον κλάδο τους στοιχεία που επιδίδονται σε αθέμιτες πρακτικές, τονίζοντας τη σημασία που έχει να διατηρείται η υψηλή η ποιότητα των προϊόντων. Έφερε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γνήσια ελληνική φέτα, που επειδή είναι ποιοτικά εξαιρετική, έχει μεγάλες δυνατότητες.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ανάγκης ολοκλήρωσης των «χαρτών βοσκής», ως κρίσιμο, για τη συνέχιση της απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την κτηνοτροφία.

Η Βασιλίτσα μπορεί να γίνει το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας

«Πάρα πολύ σημαντικές», αλλά «εν πολλοίς αναξιοποίητες» είναι οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη φυσική ομορφιά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, αλλά και στις προοπτικές του.

Ιδιαίτερα, για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας επεσήμανε ότι απαιτούνται επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

«Προσωπικά και ως χιονοδρόμος, γνωρίζω ότι η Βασιλίτσα έχει τις δυνατότητες να γίνει το πρώτο, το καλύτερο, χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτό δε μπορεί να γίνει, όμως, χωρίς την εμπλοκή και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα και χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα έρθουν να επενδύσουν στο χιονοδρομικό, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό, να επεκτείνουν το χιονοδρομικό, πάντα σεβόμενοι την υφιστάμενη υποχρεωτική νομοθεσία. Αυτή είναι η λύση για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας».

«Και χαίρομαι, γιατί από τις συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι από την τοπική κοινωνία φαίνεται να υπάρχει μια στήριξη σε αυτή την προοπτική -και αυτήν την προοπτική τουλάχιστον, θέλω εγώ ως κεντρική κυβέρνηση, την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, να μπορέσω να δρομολογήσω» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι «απαραίτητη» η ολοκλήρωση του τμήματος του δρόμου Ε65 (Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά), ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
«Ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, το οποίο -θέλω να θυμίσω-δρομολογήθηκε με συμβάσεις παραχώρησης από κυβέρνηση της ΝΔ, απενεπλάκη από σημαντικές δυσκολίες οικονομικού χαρακτήρα πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2012 και ολοκληρώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, δυστυχώς, για τους πολίτες».

Νωρίτερα και κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Γιώργο Δασταμάνη, στο δημαρχείο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα τοπικά προβλήματα και στις προοπτικές για την περιοχή.

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την περιοδεία του στην πόλη των Γρεβενών από την οικεία μητρόπολη, όπου τον υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα, κυρίως σε αυτό της ανεργίας και αλλά και στην επίδραση που έχει στην ερήμωση της υπαίθρου. Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι «πρώτη πρόκληση για τη χώρα μακροπρόθεσμα» είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού «και η εγκατάλειψη της επαρχίας και της περιφέρειας» και πρόσθεσε: «Τα χωριά μας θα ερημώνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Και εδώ ο τόπος είναι ευλογημένος και έχει σημαντικές προοπτικές και στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, πάντως, ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας που έχουν αναπτύξει τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο και έχουν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά τους, η περιοχή παραμένει συγκριτικά αναξιοποίητη και πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητές της.

«Πιστεύω στα Γρεβενά, στη Δυτική Μακεδονία συνολικά, ειδικά τα Γρεβενά έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο μητροπολίτης προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη ως κέρασμα, ένα «μακεδονίτικο» γλυκό όπως είπε, υπενθυμίζοντάς του και τους ιστορικούς αγώνες των Κρητών για τη Μακεδονία. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι ο παππούς του είχε πολεμήσει στη Σιάτιστα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και σημείωσε την ιδιαίτερη ιστορική σχέση των Κρητών με τη Μακεδονία.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε στην πόλη και στην αγορά και συναντήθηκε και συνομίλησε για λίγο με επαγγελματίες, καταστηματάρχες, που έσπευδαν να του αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαιρέτησε διερχόμενους πολίτες και κόσμο στα τραπεζάκια των τοπικών καφέ. Σταμάτησε μάλιστα για λίγο σε κατάστημα στον πεζόδρομο και δοκίμασε παγωτό, το οποίο παράγεται από τοπικό γάλα, ενώ ήπιε για λίγο και ένα καφέ στην πλατεία. Σε δηλώσεις του έκανε αναφορά στα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού, τονίζοντας ότι ο «τόπος δοκιμάζεται» και λόγω των προβλημάτων της ανεργίας και γραφειοκρατίας.

«Βλέπω ένα τόπο ο οποίος είναι πολύ όμορφος και ο οποίος δυστυχώς μαραζώνει. Μαραζώνει κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους ανθρώπους, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται, οι τιμές του γάλακτος έχουν πέσει στα τάρταρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα γραφειοκρατικό κράτος, το οποίο τους υπερφορολογεί και το οποίο τους έχει αυξήσει τις εισφορές τους. Αυτή η πολιτική δε μπορεί να συνεχίσει άλλο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε, ότι το ζητούμενο δεν μόνο είναι η εκλογική επικράτηση της ΝΔ στην περιοχή στις επόμενες εκλογές, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα του, αλλά, όπως είπε, για την επόμενη μέρα «το ζητούμενο είναι να κάνουμε πραγματικό έργο για τα Γρεβενά για τη Δυτική Μακεδονία».

Στην πλατεία των Γρεβενών συναντήθηκε και χαιρέτησε και τον δήμαρχο Φλώρινας και πρόεδρο της ΠΕΔ, Γιάννη Βλαχόπουλο, αλλά και μέλη και τοπικά στελέχη της ΝΔ που τον συνόδεψαν μέχρι το δημαρχείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved