ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς «erga omnes»

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς «erga omnes»

Ως μία συνάντηση πολύ παραγωγική εφ΄ όλης της ύλης, που σηματοδοτεί κοινή πλεύση σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκά και περιφερειακά μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ως αποτέλεσμα της σχεδόν πλήρους σύγκλισης απόψεων, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας».

Περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ώστε να στηρίξει, όπως επιθυμεί, η Γαλλία την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μία στιγμή ορόσημο για την χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Λε Ντριάν και κοινοί στόχοι σε μία προοπτική κοινών δράσεων, ήταν οι δύο βασικοί άξονες των συνομιλιών της συνάντησης των δύο ανδρών.

Ειδικότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Λε Ντριάν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε το Γάλλο ομόλογό του για την επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και για τη συζήτηση που είχαν για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Υπενθύμισε το παλιό σύνθημα "Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία" και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».

Παράλληλα, ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Λε Ντριάν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr