Ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν από τη νέα κυβέρνηση

Ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν από τη νέα κυβέρνηση

Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες τα τηλέφωνα προς τους υπουργούς που καλούνται να αναλάβουν έργο στη νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί τελικώς στις 4 το απόγευμα και όχι στις 2.

Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του newsbomb, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν στις θέσεις τους οι κκ. Ρέππας, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης, Γερουλάνος και Κουτρουμάνης.

Στη θέση του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων και υπουργού Οικονομικών παραμένει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον κ. Γιάννη Μουρμούρα.

Το όνομα του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ακούγεται για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, απ’ όπου αποχωρεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σχεδόν βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο αποκλεισμός από τη νέα κυβέρνηση των Χρήστου Παπουτσή, Ηλία Μόσιαλου, Χάρη Καστανίδη και Παναγιώτη Μπεγλίτη.

Ο τελευταίος πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης.

Περισσότεροι από τους μισούς υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς αναμένεται ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Νέος υπουργός Εσωτερικών αναμένεται ότι θα είναι ο Τάσος Γιαννίτσης, ενώ η Φώφη Γεννηματά έλαβε τηλεφώνημα για τη θέση της αναπληρώτριας.

Το υπουργείο Εξωτερικών το θέλουν και τα δύο κόμματα. Δυνατά παίζει το όνομα του Σταύρου Δήμα, ο κ. Παπανδρέου ωστόσο, αρνείται να είναι στέλεχος της ΝΔ.

Εάν ο κ. Δήμας δεν είναι στο Εξωτερικών, ενδέχεται να λάβει το υπουργείο Άμυνας με υφυπουργό τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ και στέλεχος της ΝΔ κ. Παναγιώτη Καράμπελα.

Για τη θέση του έτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παίζουν τα ονόματα των κκ. Αβραμόπουλου και Δήμα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν επιθυμεί να δει τον κ. Δήμα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γι’ αυτό και είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Ο κ. Αβραμόπουλος θέλει να αναλάβει αντιπροεδρία και υπουργείο Εξωτερικών.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σίγουρη ωστόσο θεωρείται η αποχώρηση του κ. Πεταλωτή από τη θέση του υφυπουργού, την οποία φέρεται να καταλαμβάνει κάποιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. όπως π.χ. ο Θανάσης Πλεύρης ή ο Μάκης Βορίδης.

Ο αρχικός στόχος ήταν ένα ολιγομελές σχήμα και  με μικρότερο αριθμό υπουργείων.

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την επιθυμία, πέρα από τις κομματικές ισορροπίες στην επιλογή των προσώπων, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί να έχουν σχέση με το αντικείμενο που θα αναλάβουν γιατί όπως υποστήριξε δεν υπάρχει χρόνος για να μάθουν εξ αρχής το αντικείμενο.