Βενιζέλος: Δεν απαιτούνται νέα μέτρα και θυσίες

Βενιζέλος: Δεν απαιτούνται νέα μέτρα και θυσίες

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, περιέγραψε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για προσπάθειες προς την κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των βαρών και της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν γίνει.

Παρουσία και του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Μουρμούρα, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες".

Δήλωσε, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση 88 δισ. ευρώ έως τις αρχές Μαρτίου, από το πρώτο και το δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Είδηση έβγαλε και ο σύντομος διάλογος του Υπουργού Οικονομικών με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα για το έλλειμμα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 8,9%.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες αφορούν στα εξής:

1. Στην εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον, είπε, γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup, ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Ενώ, έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται, παράλληλα, πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

2. Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε", για να συμπληρώσει, πάντως, ότι "δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα". Ο υπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και υποσχέθηκε αξιοπρεπή και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και αποκατάσταση των αδικιών.

3. Στην κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και κατά 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012- 2014.

4. Στην ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το "κούρεμα" κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Όσον αφορά στο ποσό των 88 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το ποσό αυτό υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας. Από το σύνολο των 88 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 30 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και τα 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του προϋπολογισμού, ενώ τα 8 δισ. ευρώ αφορούν στην 6η δόση, που εκτιμάται ότι θα εκταμιευθεί μέσα στον μήνα.