ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταϊνμάιερ πάτησε Ελλάδα, αλλά το «ξέκοψε» ήδη για τις γερμανικές αποζημιώσεις (video)

Ο Σταϊνμάιερ πάτησε Ελλάδα, αλλά το «ξέκοψε» ήδη για τις γερμανικές αποζημιώσεις (video)

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, έφθασε στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Όπως διαβεβαιώνει πηγή της γερμανικής προεδρίας στη Deutsche Welle, o κ. Σταϊνμάιερ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του, με τον οποίο διατηρεί «στενές φιλικές σχέσεις». Ένδειξη αυτής της σχέσης είναι για το Βερολίνο και η από κοινού επίσκεψη της Καλαμάτας την Παρασκευή, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Στάινμαϊερ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Bild, η Αθήνα αναμένεται να εγείρει εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Bild, επικαλούμενη τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής βουλής, υποστηρίζει ότι οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα εκφράσει την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Πάτησε Ελλάδα

Τον κ Σταϊνμάιερ και την κ. Μπουντενμπέντερ υποδέχθηκε στην Αθήνα ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ μαζί με τη σύζυγό του, ενώ στιγμιότυπα από την άφιξη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανήρτησε η γερμανική Πρεσβεία στο twitter, με το παρακάτω κείμενο:

Επίσκεψη σε φίλους: Ο Πρέσβης κ. #Πλότνερ μαζί με τη σύζυγό του καλωσορίζουν τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο κ. Φρανκ-Βάλτερ #Στάινμαϊερ και την κ. Έλκε Μπύντενμπεντερ κατά την άφιξη τους στην #Αθήνα.

Το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα, ξεκινά αύριο Πέμπτη στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολουθεί στις 10:20, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο. Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr