ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος

Αλέξης Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος

ΗΣυμφωνία των Πρεσπώνσηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε σήμερα (02/11), σε ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, έκανε λόγο για μια συμφωνία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Χαρακτηρίζοντας «θεσμό» την τετραμερή, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη συνάντηση, κάνοντας λόγο για έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο. «Μαζί του θα κουβεντιάσουμε», σημείωσε, «για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των τεσσάρων μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο στην περιοχή».

«Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού», ανέφερε, ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας, «μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας». Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να μπορεί να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια τέσσερα χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και τα Σκόπια. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Δείτε ποιοι θα λάβουν έως 877 ευρώ - Δικαιούχοι και κριτήρια

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Ραγδαίες εξελίξεις - Στην Αλβανία Έλληνας αστυνομικός

Ρoή Ειδήσεων