ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Βούτσης στο CNN Greece: Η συμφωνία με την Εκκλησία είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός

Νίκος Βούτσης στο CNN Greece: Η συμφωνία με την Εκκλησία είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός

Η συμφωνία της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός ο οποίος σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece.

Ο κ. Βούτσης προσθέτει ότι τα σημεία συμφωνίας που παρουσίασαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος νοηματοδοτούν παράλληλα με την καθιέρωση του πολιτικού όρκου, την ουδετεροθρησκία η οποία εισάγεται στο Άρθρο 3 του Συντάγματος ενώ σημειώνει ότι ανοίγει επιτέλους μια επίκαιρη συζήτηση η οποία, όπως λέει, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης εξηγώντας για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την πρόταση που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία το 2013 υποστηρίζοντας ότι ήταν μια περιοριστική και προβληματική ρύθμιση που δεν αφορούσε μια συνολική στρατηγική για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας, όπως η πρόταση που κατατίθεται σήμερα.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν ότι το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλει το χρηματικό ποσό για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι η συζήτηση που άνοιξε «επιτρέπει συν τω χρόνω η Ορθόδοξη Εκκλησία να αναλάβει τα βάρη που αφορούν στη μισθοδοσία εφόσον προχωρήσει σωστά η συνδιαχείριση του συνόλου της περιουσίας της μετά το 1951».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr