Μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Newsroom Newsroom

Μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής. Και ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν αυτή μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί, τουλάχιστον κατά τρόπο που να διορθωθούν σημεία τα οποία προβληματίζουν ορισμένους, όπως η γλώσσα και η εθνότητα των βορείων γειτόνων μας.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ξεκάθαρο διά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει το πρωτόκολλο εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ η χώρα θα ασκήσει βέτο.

Και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κάνει σαφές πως πλέον αυτό αποτελεί θέση του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως μόνος μοχλός πίεσης πια αποτελεί η είσοδος των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει κάποια οφέλη. Τονίζει, πάντως, πως πρόκειται για διεθνή συμφωνία και ότι το κράτος έχει συνέχεια, στέλνοντας έτσι μήνυμα στους φανατικούς να μην περιμένουν θαύματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας θα προκύψουν μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και όπως εξηγούν στο CNN Greece δύο γνώστες του θέματος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, τα περιθώρια αντίδρασης είναι ελάχιστα.

«Δεν αλλάζει. Είναι διεθνής συμφωνίας που έχει ψηφιστεί στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αλλάξει το οτιδήποτε θα έχει κόστος. Είναι μια συμφωνία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης» σημειώνει ο Χρ. Γιαλλουρίδης και εξηγεί: «το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα είναι να χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Δεν είναι διακυβερνητική συμφωνία αλλά διακρατική: δεσμεύει το κράτος και όχι την κυβέρνηση».

Οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα και στα διεθνή δικαστήρια ως κατηγορούμενη. «Μπορείς να την ατονήσεις αλλά δεν μπορείς να την αλλάξεις» προσθέτει ο Χρ. Γιαλλουρίδης.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved