ΚΑΙΡΟΣ

Ο Τάσος Αρνιακός αποκαλύπτει: Τι είναι η πολική δίνη - Το φονικό φαινόμενο που... σαρώνει!

Ο Τάσος Αρνιακός αποκαλύπτει: Τι είναι η πολική δίνη - Το φονικό φαινόμενο που... σαρώνει!
Στην «κατάψυξη» οι βόρειες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο συνταξιούχος μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μετεωρολόγων Τάσος Αρνιακός εξήγησε τι είναι η πολική δίνη που εδώ και ημέρες σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ατόμων, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά της και γνωστοποίησε πότε θα αρχίσει να υποχωρεί το φαινόμενο.

Ο κ. Αρνιακός, μιλώντας στο CNN Greece, έκανε λόγο για ένα «συνηθισμένο φαινόμενο», το οποίο «μπορεί άλλες φορές να είναι ασήμαντο και άλλες φορές να παίρνει εξάρσεις, όπως φέτος στην Αμερική».

«Πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό στροβιλισμό, ένα βαρομετρικό χαμηλό που γυρίζει αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, στο βόρειο πόλο. Μιλάμε για την πολική δίνη του βορείου ημισφαιρίου, στο νότιο πόλο υπάρχει η αντίστοιχη στην Ανταρκτική», εξήγησε ο κ. Αρνιακός και προσέθεσε:

«Φέτος είναι πολύ έντονος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό χωνί για να φανταστείτε, που στροβιλίζεται πάνω από τα 5,5 χιλιόμετρα στη μέση τροπόσφαιρα και φτάνει μέχρι τη στρατόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες εκεί ψηλά είναι πολύ χαμηλές, -70, -80 βαθμούς Κελσίου».

Το φαινόμενο, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων, όπως σημείωσε ο ίδιος έχει «διογκωθεί πάρα πολύ και με τη βοήθεια του πολικού αεροχειμάρρου, δηλαδή ενός αέρινου ποταμιού που έρχεται από τα βορειοδυτικά με δυτικούς ανέμους, πάντα ψηλά, και φέρνει αυτό το κρύο στις κεντροβόρειες περιοχές της Αμερικής».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η πολική δίνη έχει ονομαστεί από τους Αμερικανούς μετεωρολόγους «Μπάρνυ», όπως ο γνωστός τυραννόσαυρος της παιδικής σειράς, «λόγω του μωβ χρώματος που αποτυπώνεται στους μετεωρολογικούς χάρτες με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», είπε ο κ. Αρνιακός.

«Γενικώς η χρονιά φέτος έχει μία τάση για έντονους χειμώνες και στο βόρειο ημισφαίριο», προσέθεσε και εξήγησε παραθέτοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου ο υδράργυρος έπεσε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Ιδιαίτερα φέτος οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει μεγάλο τμήμα, όχι μόνο της Αμερικής και του βόρειου Ατλαντικού, αλλά και της Ευρώπης και βεβαίως τα Βαλκάνια και εμάς, με πολύ μικρότερη ένταση βέβαια».

Ολοκληρώνοντας, ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μετεωρολόγων, γνωστοποίησε πως το φαινόμενο θα αρχίσει να εκτονώνεται από το Σάββατο. «Από το Σάββατο και μετά η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτος Παπαχριστόπουλος: Άλλαξε πάλι γνώμη - Δεν παραιτείται για να... βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ!

«Σεισμός» στην Αθήνα: Πασίγνωστη τραγουδίστρια στη σπείρα με την κοκαΐνη - Σοκάρουν τα ονόματα!

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Μεγαλοοικονόμου έσπασε το «εμπάργκο» στον ΣΚΑΪ - «Ας με διαγράψουν»

Σχετικές ειδήσεις