ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες Ζορμπά και Βασιλειάδη για τη Φίλιππο Ένωση ζητά ο Νικολόπουλος

Πρωτοβουλίες Ζορμπά και Βασιλειάδη για τη Φίλιππο Ένωση ζητά ο Νικολόπουλος

Αλλαγές στην Φίλιππο Ένωση ζητά ο Νίκος Νικολόπουλος με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει στους δύο υπουργούς πως σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο 3.000 οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πλειάδα δημοσιευμάτων και επίσημες ανακοινώσεις ιπποδρομιακών φορέων που καταθέτω, βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3.000 οικογενειών, που ζουν από την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Αιτία για αυτό αποτελούν οι αποφάσεις, οι πράξεις και οι πρακτικές της διοίκησης της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), με τις ιπποδρομιακές τάξεις να ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Από τα τέλη του 2017 και την εκλογή του Γιάννη Μυτιληναίου στην προεδρία της ΦΕΕ, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για ενέργειες που τορπιλίζουν τις ιπποδρομίες. Κορυφαία συνέπεια των ενεργειών αυτών ήταν η διακοπή της διεξαγωγής ιπποδρομιών, τον περασμένο Δεκέμβριο, που έχει ως απόρροια δυσμενείς επιπτώσεις για τις ιπποδρομιακές τάξεις, αλλά και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διακοπή της διοργάνωσης ιπποδρομιών σημειώθηκε όταν η Ένωση Ιδιοκτήτων Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και η Ένωση Επαγγελματικών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ) ανακοίνωσαν την αποχή τους από τις εγγραφές, λόγω αυθαίρετων, άδικων και καταχρηστικών αποφάσεων της ΦΕΕ. Οι αποφάσεις των ιδιοκτητών και προπονητών που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο, σε συνδυασμό με το μειούμενο συνολικό δυναμικό των ενεργών ίππων (κάτω από 300), κατέστησαν αδύνατη τη διοργάνωση ιπποδρομιών, με τρόπο που εγγυάται το κύρος και την αξιοπιστία τους.

Πέρα από τα παραπάνω, η πλειοψηφία της ιπποδρομιακής κοινότητας «βράζει» με τις ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου, καταγγέλλοντας ότι ενεργεί ως «κράτος εν κράτει» και ότι αντιμετωπίζει την ΦΕΕ, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ως «προσωπικό λόμπι». Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες αναδεικνύουν προβληματικές καταστάσεις, που εκτείνονται από «γκρίζες σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις» έως φαινόμενα «σύγκρουσης συμφερόντων» και «σύγχυσης ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή».

Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΦΕΕ, Πέτρος Ζαφείρης, προσφέρει ταυτόχρονα κτηνιατρικές υπηρεσίες στους ίππους του κυρίου Μυτιληναίου. Με άλλα λόγια, υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου προσφέρει υπηρεσίες (αλήθεια με τι παραστατικά και ποια αμοιβή;) στον ιδιοκτήτη ενός από τους μεγαλύτερους στάβλους στον ελληνικό ιππόδρομο. Μάλιστα, αυτή η ιδιότυπη εργασιακή σχέση λαμβάνει χώρα, όταν οι δύο προαναφερθέντες καλούνται, εκ της θέσης και των αρμοδιοτήτων τους στη ΦΕΕ, να διασφαλίζουν την αξιοπιστία, την αμεροληψία και τη διαφάνεια στις ελληνικές ιπποδρομίες.

Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί καταγγελία που έγινε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πως άτυπος και στενός σύμβουλος (χωρίς, βεβαίως, επίσημο ρόλο στη ΦΕΕ ή τα ιπποδρομιακά δρώμενα) του κυρίου Μυτιληναίου είναι ο Χρήστος Ιμιρτζιάδης, πρώην ιδιοκτήτης ίππων, που έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο, καθώς η ίδια η ΦΕΕ έκρινε ότι «αποδεδειγμένα προέβη σε πλείονες πράξεις παράνομες… προκειμένου να εξασφαλίσει προσχεδιασμένο αποτέλεσμα», σε ιπποδρομία που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2008. Και πρέπει να διερευνηθεί εάν πράγματι, ο Πρόεδρος της ΦΕΕ έχει στο πλευρό του έναν άνθρωπο που έχει κριθεί ότι προσπάθησε να στήσει αγώνες και πως μπορεί να συμβαίνει τούτο εάν πράγματι έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο.

Επιπλέον, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου έχουν προκαλέσει χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, που όπως μας πληροφορούν οι επαΐοντες πλήττουν τον ιππόδρομο. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018, σημειώθηκε αγανακτισμένη αντίδραση της ΕΙΔΙΕ, της αρχαιότερης ένωσης ιδιοκτητών ίππων, τα μέλη της οποίας έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από τα 2/3 των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο. Με αφορμή την προσπάθεια της ΦΕΕ να επιβάλει μονομερώς νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, εξέδωσε ανακοίνωση με σοβαρές καταγγελίες για «κλίμα τρομοκρατίας», «κυνήγι μαγισσών», άνιση μεταχείριση ιδιοκτητών και για το γεγονός ότι «ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος».

Πηγή: Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων