ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Ζάεφ: «Γράφουμε Ιστορία, ιδρύουμε πρεσβείες» - Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες

Τσίπρας - Ζάεφ: «Γράφουμε Ιστορία, ιδρύουμε πρεσβείες» - Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες
Ποιοι επιχειρηματίες συνόδευσαν τον πρωθυπουργό
EUROKINISSI

Μία νέα εποχή στις επιχειρηματικές, οικονομικές και αμυντικές σχέσεις ξεκίνησε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνάντησής τους υπέγραψαν σειρά συμφωνιών που έχουν ως στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και την ανάπτυξη από την οποία μπορούν να ωφεληθούν οι δύο πλευρές αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κατά τις διμερείς επαφές, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τις παρακάτω σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας:

  • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
  • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου 'Αμυνας των Σκοπίων.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στα Σκόπια.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης των Σκοπίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Τσίπρας: Να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής (02/04) κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια.

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά και για τα Βαλκάνια.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Σκοπίων.

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπογράψαμε μια σειρά από συνεργασίες και ένα μνημόνιο δράσης που καλύπτει το σύνολο της διμερής συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, θα βοηθάμε τα ραντάρ της χώρας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον διπλωματικό τομέα, «ιδρύουμε πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων».

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Συζητήσαμε για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό πετρελαίου που ήδη υπάρχει και για ηλεκτρική διασύνδεση» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, μια στρατηγική σχέση που έχει μεγάλες προοπτικές. Για να διασφαλιστεί αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται σε στερεά θεμέλια αλληλοσεβασμού. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Έχουμε κάνει γοργά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζόραν Ζάεφ: «Ελλάδα και Σκόπια γράφουν ιστορία»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως Ελλάδα και Σκόπια «γράφουν συνεχώς ιστορία».

Όπως είπε, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση, ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Σκόπια απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Συμφωνία των Πρεσπώνυλοποιήθηκε πλήρως.

«Η σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μας οδήγησε στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησαν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τα Σκόπια- Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

Τα ενεργειακά κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις συνομιλίες και με τα Σκόπια, γιατί όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τόσο από την Ιερουσαλήμ όσο και από το Βουκουρέστι, η Ελλάδα καθίσταται κεντρικός «παίκτης» στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς:

  • Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP.
  • Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη.
  • Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα.

Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Κομβικός είναι και ο ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια, καθώς μπορεί να δώσει διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω των Σκοπίων.

Οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια

Τα προηγούμενα χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαιτέρως των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας δεν ήταν μικρή στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα επίσημα στοιχεία, από το 1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα ανέρχονταν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

-Συγκεκριμένα, πάνω από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας εκεί δραστηριοποιούνται ήδη με έναν εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό, στον μεταλλευτικό, στον τραπεζικό κλάδο, στα πετρελαιοειδή, στα καλλυντικά και στα τρόφιμα.

-Έξι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στα Σκόπια.

-Η Ελλάδα ως προμηθευτής της γειτονικής χώρας καταλαμβάνει την 3η θέση. Τα βασικά αγαθά που την προμηθεύει είναι τα πετρελαιοειδή, οι πλαστικές ύλες και ο χάλυβας.

-Στις εξαγωγές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με υπερδιπλάσιες τις εξαγωγές από τις εισαγωγές.

Το 2017 υπήρξε μια σημαντική αύξηση 21% στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τα Σκόπια οι οποίες συνεχίστηκαν να κινούνται ανοδικά και το 2018 και εκτιμάται συνεπώς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυξητική πορεία των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων.

Ποιοι επιχειρηματίες συνόδευσαν τον Τσίπρα

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσε επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, 'Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Λυριτζής: Η άνιση μάχη του με τον καρκίνο - Θρήνος για το γνωστό δημοσιογράφο

Συγκλονίζει η Νέγκα με την αποκάλυψη για το πρόβλημα υγείας της