ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος «μποναμάς» Τσίπρα: Τι θα γίνει με κοινωνικό μέρισμα και 14η σύνταξη

Νέος «μποναμάς» Τσίπρα: Τι θα γίνει με κοινωνικό μέρισμα και 14η σύνταξη

Έρχεται νέο πακέτο παροχών – Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζει ο πρωθυπουργός

Με στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο το υπερπλεόνασμα του 2019 και να δώσει στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερα μπορεί, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει ήδη σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο ένα νέο πακέτο παροχών.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του δώσει αναλυτικά στοιχεία για το αν και πότε θα ήταν εφικτό να δοθεί κάποιο έκτακτο βοήθημα, ένα νέο κοινωνικό μέρισμα.

Στη σύσκεψη που είχαν μετά το Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξαγγείλει και 13η σύνταξη και κοινωνικό μέρισμα και φοροελαφρύνσεις. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκε να δοθεί αρχικά η 13η σύνταξη και στη συνέχεια αν εξεταστεί το ενδεχόμενο του κοινωνικού μερίσματος.

Οι δανειστές εξάλλου αντιδρούν ήδη για το πακέτο παροχών Τσίπρα, τονίζοντας πως προέχει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η θέση της κυβέρνησης ωστόσο είναι πως από τη στιγμή που έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα για τους πολίτες.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, προς το τέλος του καλοκαιριού – σύμφωνα με πληροφορίες – η κυβέρνηση να εξαγγείλει ένα νέο κοινωνικό μέρισμα, με στόχο φυσικά να αποκτήσει και μια δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο να δοθεί και 14η σύνταξη. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Ήπειρο μίλησε και για νέα θετικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, εξετάζεται και ένα σημαντικό μέτρο το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα. Το θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει «κόκκινη γραμμή» και τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και να πάει στις εθνικές εκλογές με το αφήγημα της κοινωνικής πολιτικής και των μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών. Το ερώτημα είναι, θα αφήσουν οι δανειστές τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει… προεκλογικό χρήμα ή θα τον φρενάρουν;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την 7ήμερη εργασία μετά από την ερώτηση του Newsbomb.gr

«Θα σκοτώσουμε το γιο σου»: Άρπαξαν ανήλικο και μπούκαραν στο σπίτι του στο Παγκράτι (vid)

Σχετικές ειδήσεις