ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Φέρνουμε ρύθμιση κατά της απλής αναλογικής

Θεοδωρικάκος: Φέρνουμε ρύθμιση κατά της απλής αναλογικής
EUROKINISSI

Με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες συναντήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με βασικό θέμα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας λόγω της απλής αναλογικής.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών αναζητά την ιδανική λύση που θα αποτρέψει τα αδιέξοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου σε πλείστες περιπτώσεις οι νέοι δήμαρχοι (και κάποιοι περιφερειάρχες) δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων ώστε να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Καλωσορίζοντας τους νέους περιφερειάρχες στο υπουργείο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενημημέρωσε πως «θα επισκεφτώ το επόμενο διάστημα όλες τις Περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας» με στόχο «να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων».

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της.

Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες - κατά κυριολεξία- δήμους» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναζητά την ιδανική λύση μέσω της συζήτησης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους προτού προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Όλα πάντως δείχνουν πως με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το πιθανότερο είναι πως θα δοθεί άλλο βάρος στην ψήφο των διοικούντων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τρόμος για ψαρά - Σήκωσε τα δίχτυα και είδε...

Πέθανε ο Βασίλης Πολίτης