ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΝΔ: Μπαράζ νομοσχεδίων μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – Τι προβλέπουν

Κυβέρνηση ΝΔ: Μπαράζ νομοσχεδίων μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – Τι προβλέπουν

Mετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση σήμερα τα μεσάνυχτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει μπροστά τις μηχανές, καθώς αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή συνολικά δέκα νομοσχέδια που θα απλώνονται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης.

To πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στο τέλος της εβδομάδας θα είναι το επιτελικό, το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό της ταυτότητας και των στόχων της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο θα αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητες, λόγω της απλής αναλογικής.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να κωδικοποιηθούν όλες οι διατάξεις σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών δομών, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Ένα από τα κεφάλαιά του θα αναφέρεται στη λειτουργία του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί το κυριότερο συλλογικό όργανο της Πολιτείας στη Μεταπολίτευση που όμως είναι σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένο. Αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι αναβαθμιστεί ο ρόλος του και μέσω αυτού να παράγονται δημόσιες πολιτικές.

Με απλά λόγια με βάση το νομοσχέδιο η βασική στρατηγική της κυβέρνησης θα παράγεται μέσα από το υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία το κάθε υπουργείο θα σηκώνει το βάρος των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, όπου τα υπουργεία παράγουν τις πολιτικές ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους και στο τέλος προσπαθούν να συνθέσουν μία ευρύτερη εικόνα κυβερνητικής πολιτικής.

Με την αναβάθμιση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική στρατηγική και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, που θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί σε μία κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό τι και πότε θα πρέπει να γίνει.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει την έλλειψη συντονισμού και την χρονοβόρα διεκπεραίωση, αλλά και τη γενική παθολογία του κράτους καθώς υφίστανται πάρα πολλές συναρμοδιότητες, μεταξύ πολλών υπουργείων, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες σε σοβαρά θέματα να κινούνται με αργούς ρυθμούς. Σκοπός είναι η κυβέρνηση να μπορέσει να λειτουργήσει συντονισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr