ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατμόσφαιρα στη Βουλή κατά τη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ (pics)

Η ατμόσφαιρα στη Βουλή κατά τη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ (pics)

Χαλαρή ήταν η ατμόσφαιρα στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο διήρκησε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ευκαιρία που είχαν για συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, η ολιγόλεπτη συνομιλία Σαμαρά - Καραμανλή στα πίσω έδρανα που συμφώνησαν ότι πρέπει να τα πουν κατ΄ιδίαν αλλά και οι διάλογοι μεταξύ υπουργών ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της αποψινής διαδικασίας.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε με καθυστέρηση τριάντα λεπτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πιο συνεπείς, καθώς μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας πολύ πριν τις 19:30 που είχε οριστεί να αρχίσει η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπήκε στις 19:49 ακριβώς, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πήρε θέση στα έδρανα από τις 19:20.

Από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που κάθισαν στα έδρανα, ήταν ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθησαν ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήρθε στην Ολομέλεια ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας αρκετά ευδιάθετος. Μίλησε και αστειεύτηκε με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ πριν καθίσει δίπλα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που τον πλησίασαν και είχαν σύντομη συνομιλία μαζί του.

2248336

Ραντεβού να τα πουν οι δυο τους κατ’ ιδίαν έκλεισαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

2248313

Πολύ εγκάρδια αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν είδε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να πλησιάζει τα υπουργικά έδρανα. Ο κ. Βαρουφάκης κάθισε μετά από λίγο δίπλα στον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που έφθασε καθυστερημένα στην αίθουσα της Ολομέλειας, να βρει το έδρανο κατειλημμένο. Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης σηκώθηκε για να καθίσει, ως είθισται, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είπε ένα «δεν πειράζει» και επέλεξε να καθίσει στα βουλευτικά έδρανα.

Έτσι πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών βρήκαν την ευκαιρία να τα πούνε οι δυο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός φαινόταν να ακούει προσεκτικά αυτά που του έλεγε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα στις 8:26, 40 λεπτά πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και αφού είχε υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Πριν φύγει είχε την ευκαιρία να συζητήσει όρθιος για λίγα λεπτά με την Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον Νίκο Ξυδάκη, αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού.

Αρκετές συζητήσεις σε χαλαρό κλίμα, είχαν στα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και στα πίσω υπουργικά έδρανα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν το χιούμορ βουλευτών της ΝΔ προς τους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όταν άρχισε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας και έλεγαν το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου τους φώναξαν αστειευόμενοι «πιο δυνατά, δεν ακούγεστε». Η αντίδραση αυτή έκανε ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα να γελάσει ενώ την ίδια στιγμή έκανε νόημα στους βουλευτές της ΝΔ Θανάση Μπούρα και Κώστα Τασούλα ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν «καλή ιδέα» για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν άκουσε το όνομα του, καθώς εκείνη την ώρα συνομιλούσε με τον Νίκο Βούτση και χρειάστηκε να του το ξαναφωνάξουν από το προεδρείο για να ψηφίσει.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Σχετικές ειδήσεις