ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα – Λοβέρδος: «Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα»

Δημοψήφισμα – Λοβέρδος: «Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα»

«Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το Σύνταγμα, όπως είπε.

«Η κορυφαία αυτή διαδικασία της λαϊκής κυριαρχίας δεν θα σταματήσει με κανένα τέχνασμα», ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Από δημοκρατικής άποψης ένα δημοψήφισμα είναι πολύ καλή ενέργεια. Όμως είναι ύποπτη όταν εκμαιεύεται με παραπλανητικό ερώτημα. Εσείς έχετε εντολή από τον ελληνικό λαό για να είναι η χώρα μέσα στο ευρώ. Η άρνηση σας και η στάση σας, να τάσσεστε υπέρ του "όχι", είναι απόλυτη απόδειξη ότι προωθείτε το λόμπι της δραχμής. Διότι κανείς δεν θέλει την επιβολή φόρων. Πρέπει να ξέρει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός και οι πολίτες ποια είναι η διαφορά ως προς τους φόρους που καλούνται να δεχτούν ή να απορρίψουν» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε "ναι" στο ευρώ και "όχι" σε μια κυβέρνηση με τυχοδιωκτικές πολιτικές που παίζει το συμφέρον της χώρας στα ζάρια και υπέκλεψε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Το δικό μας "ναι" είναι "ναι" στο ευρώ. Δεν είναι "ναι" στο παραπλανητικό ερώτημα σας. Αποδεικνύετε ότι είστε το λόμπι της δραχμής που επιστρέφετε πονηρά».

Ο κ. Λοβέρδος συνέχισε λέγοντας: «Θα ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα που δεν είναι καθαρό; Θα πάρετε την απόφαση να διακόψετε τις διαβουλεύσεις; Θα πρέπει να γίνει απολύτως καθαρό αν θα είμαστε εκτός προγράμματος. Αν δεν το πείτε, αν δεν τα διευκρινίσετε όλα αυτά, κάνετε πραξικόπημα απέναντι στους βουλευτές σας και στον ελληνικό λαό».

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις αρμοδιότητες και την ευθύνη και τον καλούμε να τις ασκήσει». «Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Λοβέρδου, και τόνισε ότι η κορυφαία διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να σταματήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα.

«Επειδή είπατε θα δούμε αν θα γίνει και επειδή δεν πρέπει να αφήνονται υπαινιγμοί για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπογραμμίσω και πάλι ότι είναι θεσμικά ενήμερος ο κ. Παυλόπουλος και δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Λέω να μην βάζει κανείς στο μυαλό του ότι η κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία απεύθυνσης στη λαϊκή κυριαρχία πρόκειται να σταματήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις