ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: Οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Προγραμματικές δηλώσεις: Οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη (06/10/2015) στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Λαγός, από τη Χρυσή Αυγή, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «τρέχει στο Λευκό Οίκο για να περάσει τα μέτρα του Μνημονίου σε βάρος του λαού μας», είπε πως το κόμμα του θα υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το εξάμηνο της πρώτης της διακυβέρνησης δεν είπε ποτέ στον λαό πού πήγε το δημόσιο χρήμα που «εξαφανίστηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ανέφερε πως το κόμμα του είχε ζητήσει να ελεγχθούν όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, για να συνάγει το συμπέρασμα ότι «είτε καπιταλιστές, είτε φιλελεύθεροι, είτε κομμουνιστές, τα ίδια αφεντικά έχετε».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αφού είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «λύσεις εξ εφόδου» και ο ελληνικός λαός τις προτίμησε, προσφέροντας αυτό που ήθελε στον κ. Τσίπρα (να έχει μεγάλη πλειοψηφία, να μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ και να μην μπει η εσωκομματική του αντιπολίτευση), κάλεσε τον πρωθυπουργό τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και «προειδοποίησε» πως ο λαός θα ζητήσει ευθύνη και «δεν έχει πολύ χρόνο». Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι το κυβερνών κόμμα επιδόθηκε σε «ένα παιχνίδι εξουσίας για αδέξιους χειριστές της πολύ προβληματικής δημόσιας διοίκησης» και εκτίμησε ότι αν είχαν γίνει επί των ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τόσες αδυναμίες και τόσα λάθη «θα μας είχατε κρεμάσει». Ανέφερε, επίσης, πως τώρα αρχίζει το «δεύτερο ημίχρονο» της άφρωνος πολιτικής Τσίπρα με τους εφαρμοστικούς νόμους και τα μέτρα που οδήγησε στο τρίτο «αχρείαστο Μνημόνιο». «Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, αλλά αν νομίζετε ότι υπάρχουν πολιτικά μαξιλάρια κάνετε λάθος. Να προχωρήσετε μόνοι σας», είπε ο κ. Λοβέρδος, καταλήγοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα παράσχει την εμπιστοσύνη της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος της αντιλαϊκής επίθεσης, ποιος είναι ο χαρακτήρας της επίθεσης αυτής και τόνισε ότι στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. «Αυτή η ανάγκη απαιτεί ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και ως προϋπόθεση τη δημιουργία νέων τομέων για να μπορεί να επεκτείνει τη δράση του στο συσσωρευμένο κεφάλαιο. Γι’ αυτό το λόγο κι έχουμε τη λογική της απελευθέρωσης των αγορών, την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως η λογική αυτή έχει ως προαπαιτούμενο την άμεση παρέμβαση του αστικού κράτους στους επιχειρηματικούς ομίλους (κίνητρα, φοροελαφρύνσεις, πακέτα χρηματοδότησης) και δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση.

Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, αφού σημείωσε πως μπαίνει κανείς στον πειρασμό να αγνοήσει τελείως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πλην εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων του τρίτου Μνημονίου του κ. Τσίπρα, αιτιολόγησε πως δεν έχουν καμία σημασία όλες αυτές οι γενικολογίες που ακούστηκαν περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδύναμων, «όταν κατέρρευσε πλήρως η αξιοπιστία της κυβέρνησης του νεποτισμού, της καθεστωτικής συμπεριφοράς, της ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής και της εξυπηρέτησης των συντεχνιακών συμφερόντων». Ακόμη, ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αρθρώνει καν τίμιο πολιτικό διάλογο, αφού αποσιωπά το γεγονός ότι τη χώρα την έσωσε η αντιπολίτευση κι όχι η ίδια, όπως τουλάχιστον διατείνεται. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λυκούδης, το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στα μέτρα για την ανάπτυξη κι όχι στην εξυπηρέτηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν παρέχει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της, εξαπέλυσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, διερωτώμενος αν θέλει και πάλι εκλογές ή αν επιθυμεί τη χρεοκοπία της χώρας. Αφού απέδωσε ευθύνες για 54 δισ. χρέη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάλεσε τα κόμματα, από τη θέση της αντιπολίτευσης τώρα, να «παλέψουμε» όλοι μαζί για την έξοδο από το Μνημόνιο. Είπε πως μιλούν τώρα για το χειρότερο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν το μνημόνιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ύψους 62 δισ., όταν είχαν συμφωνήσει σε 15,5 δισ. πλεονάσματα σε δύο χρόνια και 8,5 δισ. μέτρα για δύο χρόνια και επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μειώσει τα μέτρα κατά 6,3 δισ. ευρώ.

Κατά την πρώτη ομιλία του από την Ολομέλεια, ως ο εισηγητής της νεοεισερχόμενης στη Βουλή Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε πως η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή αποτελεί δικαίωση καθαρών θέσεων και αρχών του Κέντρου, που είχαν εξοβελιστεί από τη δημόσια ζωή. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επιδεικνύοντας γενναιότητα, κάτι που - όπως εκτίμησε - είναι δύσκολο, αφού καλείται η ίδια να πιστέψει αυτά που υπέγραψε και τώρα καλείται να επιβάλλει.

Σχετικές ειδήσεις