ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος

Αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος

Για αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη, που οδήγησαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα, με μεγάλη διαρροή καταθέσεων και διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε λάθους χειρισμούς σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι «ο πολύ καλός νόμος Κατσέλη ήταν έργο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για τον μέσο Έλληνα με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα επιχειρησιακά δάνεια.

«Για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια οι λύσεις είναι εύκολες, φιλικές, ασφαλείς και τις θέλει και το τραπεζικό σύστημα. Δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και είναι κρίμα που υπάρχει τώρα ανησυχία από τα ψέματα και τις αοριστίες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει, είναι μόνο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Η αξιολόγηση του ενεργητικού τους, δημιουργεί φραγμό για την δανειοδότηση τους στο μέλλον και για το αν μπορεί να δανειστεί μια μικρή επιχείρηση με ανεκτό επιτόκιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αν θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

«Δεν χωρούν ασάφειες κα αμφιθυμίες», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τις μελλοντικές χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις με λογικό επιτόκιο, αλλά και να μην κλονίσουμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».

«Η ανακεφαλοποίηση πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί ποιος θα έχει και τον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ υποστήριξε ότι «μετά την βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα Καμένου, θα χρειαστεί για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ».

Όπως είπε, 14,5 δισ. ευρώ θα πάρουμε από το ΤΧΣ, άρα χρειάζεται να υπάρχουν ως απόθεμα άλλα 10 περίπου δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «αν είχε συναφθεί η συμφωνία της 23ης Φεβρουαρίου θα ήταν καλύτερη από αυτή που ψηφίστηκε στις 14ης Αυγούστου».

Ο κ. Βενιζέλος, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ώστε όπως είπε, πράξεις του υπουργικού συμβουλίου και άλλες κανονιστικές πράξεις να γνωστοποιούνται αμέσως στη Βουλή, για να κινείται η σχετική διαδικασία συζήτησής τους, είτε στις Επιτροπές είτε στην Ολομέλεια, και να αντιμετωπίζονται με απόλυτη διαφάνεια αυτά τα θέματα.

«Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την είσοδο της χώρας σε πρόγραμμα, γνώριζε ακριβώς το σχήμα των διοικήσεων. Σήμερα η Βουλή ψηφίζει αόριστα και αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίζει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα», υπογράμμισε.

«Δεν άκουσα να απολογείται η κυβέρνηση για την μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα, για τα ψέματα, τις συκοφαντίες που έλεγε. Τι έγινε; Δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου; Υπάρχει αλαζονεία; αυταρχισμός; επικίνδυνη ανικανότητα ή πλήρης παράδοση στους δανειστές από μια κυβέρνηση που έγινε ζηλωτής του μνημονίου; Αυτό όμως δεν είναι καλό για τη χώρα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλιώς θα κυνηγάμε την ουρά μας ως χώρα», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικές ειδήσεις