ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά κατά Τσίπρα από 10 γυναίκες βουλευτές της ΝΔ

Πυρά κατά Τσίπρα από 10 γυναίκες βουλευτές της ΝΔ

Για την υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύουν δέκα γυναίκες βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στη χώρα μας φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά τις υπαλλήλους της Πρεσβείας την περίοδο 2012 – 2013, εμπλέκοντας τον πρωθυπουργό τον οποίο το δημοσίευμα κατηγορεί ότι ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον συγκάλυπτε.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον κ. Τσίπρα, οι γυναίκες της ΝΔ, διερωτώνται σκωπτικά «αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων», καθώς και «αν ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας ή θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας»».

Το Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρώην πρέσβη, κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες και την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα, κατέθεσαν σήμερα οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται πως σύμφωνα με πέντε καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία.

Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν την δουλειά τους.

Δίνεται έμφαση στο γεγονός, πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το διάστημα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ηγεσία της Βενεζουέλας. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφιστά την προσοχή σε «ένα ευαίσθητο θέμα». Στην προσπάθειά του μάλιστα να συγκαλύψει το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την «πολιτική ωριμότητα» του προσωπικού της πρεσβείας, το οποίο δεν θα ελάμβανε μέτρα εντός της Ελλάδος, καθώς κάτι τέτοιο, θα έβλαπτε «την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, αν το 2013, ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας. Επίσης, ρωτούν αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας».
Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες - βάσει των καταγγελιών - δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

Σχετικές ειδήσεις