ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απλή αναλογική σημαίνει οριστική ρήξη με το παρελθόν

Τσίπρας: Απλή αναλογική σημαίνει οριστική ρήξη με το παρελθόν

Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αλλαγή του εκλογικού νόμου – Βολές κατά της αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για εξυπηρέτηση συμφερόντων

Με απάντηση στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πόνταρε στις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να περάσει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ξεκίνησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ολομέλεια της Βουλής στην οποία συζητείτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν απευθύνθηκε στο εθνικιστικό κόμμα, δεν απευθύνθηκε στο κόμμα της ακροδεξιάς και των νεοναζί για τον εκλογικό νόμο.

«Εσείς γνωρίζετε από αποστάτες. Δεν σκεφτήκαμε καν να απευθυνθούμε σε μεμονωμένους βουλευτές, απευθυνθήκαμε στις κομματικές ηγεσίες», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε στόχο να δημιουργηθεί κλίμα ότι η Αριστερά ψάχνει στήριγμα στη Χρυσή Αυγή.

Αναφερόμενος στον προωθούμενο εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και για πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων το οποίο στηρίζεται στην ισοτιμία της ψήφου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απλή αναλογική θα ψηφιστεί στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση τιμά τους αγώνες του λαού για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία.

«Δίνουμε κίνητρο στους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην απολιτικοποίηση. Να βγουν μπροστά, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», είπε ο κ. Τσίπρας για το δικαίωμα ψήφου στα 17 και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, ακόμα και πολίτες που ψήφισαν ΝΔ. «Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί απ' την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση φοβάται τη λαϊκή κρίση, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι αλάθητη, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα από τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ σημειώνοντας ότι έγινε «κόμμα διαμαρτυρίας» πιεζόμενη από διάφορους κύκλους να ζητά εκλογές για χάρη των συμφερόντων.

«Επιχειρούμε βήματα μιας βαθιάς, μεταρρυθμιστικής τομής στον τόπο. Θα απελευθερώσει τη χώρα από τη διαφθορά. Η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος, που διαμόρφωσε μια ταξική και αδιαφανή δημόσια διοίκηση», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει τάξη στο καθεστώς ανομίας που επικρατούσε για χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς να υπάρξει πολιτική ανασυγκρότηση. «Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον, χωρίς αλλαγή του παλιού πολιτικού συστήματος. Όλες οι δυνάμεις του παλιού κατεστημένου θορυβήθηκαν στην ιδέα ότι η πάγια θέση της Αριστεράς για απλή αναλογική θα γίνει νόμος. Τρομοκρατήθηκαν, διότι με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν έχει μέλλον».

Απαντώντας εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε ότι θα προχωρήσει στη Συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς προδικάζετε κ. Μητσοτάκη ότι θα βρείτε 200 ψήφους για να καταργήσετε την απλή αναλογική; - Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής; Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρετε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να αφήσει και θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στη Συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε πως «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αρχή της ισοτιμίας της ψήφου θα εμποδίζει τους νομοθέτες να φτιάχνουν εκλογικούς νόμους – εκτρώματα. Θα ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνούμε, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική».

Όπως τόνισε, «η εντολή του λαού δεν ήταν μόνο για διαπραγμάτευση αλλά και για ρήξη με το παλιό».

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για καιροσκοπισμό, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως αν ήταν καιροσκόπος δεν θα έφερνε προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο 3 χρόνια πριν στηθούν οι κάλπες.

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως καμία από τις δημοσκοπήσεις δε δίνει στη ΝΔ τη δυναμική να υπερβεί τα ποσοστά που έφερε στις 2 προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. «Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πρώτους, έδιναν νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επικράτησή σας τον Σεπτέμβριο».

Για την πρόταση για δικαίωμα ψήφου στα 17, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε υιοθετήσει την άποψη για ψήφο στα 16 και σήμερα κατηγορεί ότι θωπεύουμε τους νέους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 η ΝΔ κατέθετε πρόταση για την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος. «Στην Ευρώπη βγαίνετε και κάνετε τους προοδευτικούς. Εδώ δε μπορείτε να δεχτείτε άλλη άποψη και είστε συντηρητικοί. Πρέπει να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό, σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας. Κύριε Μητσοτάκη, κατανοώ τη μεγάλη σας επιθυμία να γίνετε πρωθυπουργός. Για να γίνετε πρωθυπουργός πρέπει να σας αγαπήσει ο λαός. Πρωθυπουργός, δνε γίνεστε επειδή σας αγάπησαν οι εκδότες και τα συμφέροντα. Ο λαός θυμάται».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του για τη στάση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. «Μου φαίνεται οξύμωρο ότι αρνείστε (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), σε μια ιστορική στιγμή, την απλή αναλογική που ευνοεί τα κόμματα του κέντρου».

Σχετικές ειδήσεις