ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Καβγάς Παρασκευόπουλου - Λοβέρδου για την πειθαρχική έρευνα σε βάρος δικαστικού του ΣτΕ

Βουλή: Καβγάς Παρασκευόπουλου - Λοβέρδου για την πειθαρχική έρευνα σε βάρος δικαστικού του ΣτΕ

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε σήμερα, Παρασκευή (21/10/2016) στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, αναφορικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες ασκήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δικαστικού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται υπόψη από έναν υπουργό Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν είτε προϊόντα υποκλοπής είτε διακινούμενα προϊόντα κατά παραβίαση ωμή και πεντακάθαρη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, όχι του οργάνου, αλλά της αρχής αυτής καθεαυτής ως αρχής δικαίου», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Απορώ πώς, με βάση προϊόντα υποκλοπής - αν είναι υποκλοπή ή άλλης μορφής δημοσιοποίησης προϊόντων προσωπικής επικοινωνίας, απολύτως προσωπικών δεδομένων- κινητοποιούνται πειθαρχικές διαδικασίες. Είναι απολύτως ανεπίτρεπτο και απορώ πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται είναι ευαίσθητη στα ζητήματα του κράτους δικαίου έχει προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Ο λαός ελέγχει. Η Βουλή ελέγχει».

«Ενήργησα όπως είχα υποχρέωση να ενεργήσω. Ενήργησα με βάση τη νομιμότητα και όχι με βάση τη σκοπιμότητα. Ενήργησα επειδή υπήρχαν οι όροι για την άσκηση της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης και όχι με βάση το πότε θα ήταν ο κατάλληλος χρόνος», απάντησε στον κ. Λοβέρδο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και παραδέχθηκε: «Οπωσδήποτε η θέση μου ήταν δύσκολη σε αυτή την ιστορία, πολύ δύσκολη. Πρέπει να επαναλάβω εδώ - το είπα δημοσίως αλλά να το επαναλάβω και σε εσάς- ότι αυτή η υπόθεση είχε τεθεί υπόψη μου το Νοέμβριο του 2015, και επισήμως από δικαστική Αρχή. Τότε, απευθύνθηκα και στον Πρόεδρο του ΣτΕ και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με ένα έγγραφο, το οποίο έλεγε ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα έγγραφο το οποίο προφανώς είναι προϊόν υποκλοπής, δηλαδή παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό μέσο, και επιπλέον δεν έχει κοινοποιηθεί με τέτοια ευρύτητα το γεγονός, ώστε να έχει προκύψει σκάνδαλο στη δικαιοσύνη ή να έχει προκύψει ευρύτερη προσβολή προσωπικών δεδομένων του καταγγελλομένου».

Υπογράμμισε δε ο κ. Παρασκευόπουλος: «Νομίζω ότι είχα υποχρέωση να ενεργήσω, όχι με βάση τη σκοπιμότητα, πότε είναι κατάλληλος χρόνος και πότε όχι, αλλά με βάση τη νομιμότητα τη στιγμή που υπήρχαν οι όροι για την άσκηση μιας πειθαρχικής προκαταρκτικής όφειλα να το κάνω».

Σχετικές ειδήσεις