ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για φωτογραφικές διατάξεις στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση

Για φωτογραφικές διατάξεις στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασίας ψήφισης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας με τη διαδικασία του επείγοντος, δέχθηκε τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως μίλησε για νομοσχέδιο-σκούπα, κατήγγειλε διαδικασίες-εξπρές που φτάνουν στα όρια του κοινοβουλευτικού εμπαιγμού και ανέφερε ότι υπάρχουν διατάξεις εμβαλωματικού τύπου με φωτογραφικές διευθετήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι ακοστολόγητες.

Σε αυτές που χαρακτήρισε φωτογραφικές, η κ. Κεραμέως συμπεριέλαβε το άρθρο 20 με το οποίο επανακαθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των υπηρετούντων στα ΑΕΙ μονίμων και με συμβάσεις ι.δ.α.χ. υπαλλήλων στην κατηγορία Ειδικού Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ). Παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΕΤΕΠ των ΑΕΙ που έχουν εκλεγεί στα οικεία ΑΕΙ το έτος 2008 και η πράξη διορισμού τους εκδόθηκε το έτος 2016 να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΔΙΠ υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος επέκρινε ιδίως τις διατάξεις για τη μειονοτική εκπαίδευση και το άρθρο για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, μίλησε για σχέδιο ισλαμοποίησης της πατρίδας και ανθελληνικές διατάξεις.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αιφνιδιάζει, την ίδια ώρα που διατείνεται πως θέλει το διάλογο για την παιδεία, η οποία «χρειάζεται συναίνεση και όχι φωτογραφικές διατάξεις».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, όχι όμως και το άρθρο 29 με την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Στη συνέχεια όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν το άρθρο διευκρινίζοντας ότι η ΚΟ έχει κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση και είναι ενωμένη σαν μια γροθιά.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης κατήγγειλε εμβαλωματικού τύπου διατάξεις και ακοστολόγητες.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πανσπερμία διατάξεων, αλλά επέμεινε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει το άρθρο 29, ως το κόμμα εκείνο που από την αρχή έχει καθαρή θέση στο θέμα.

«Η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να παρέμβει στην Παιδεία με κάποιον άλλο τρόπο, πέρα από αυτόν που μας έχει συνηθίσει και δυστυχώς αυτό διακρίνει και το παρόν σχέδιο νόμου», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ).

«Όπως ο προηγούμενος υπουργός έτσι και ο διάδοχός του, ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές. Εν μέσω ενός προσχηματικού εθνικού διαλόγου για την παιδεία, φέρνουν πολυνομοσχέδια και διατάξεις», κατήγγειλε η Μαρία Αντωνίου (ΝΔ).

Φωτογραφικές διατάξεις κατήγγειλε και η 'Αννα Καραμανλή(ΝΔ) ενώ ο Νότης Μηταράκης(ΝΔ) είπε ότι «το παρόν νομοσχέδιο βρίθει προβλημάτων. Κυρίως είναι ακοστολόγητο στο μεγαλύτερο μέρος του, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην είναι σε θέση να μας διαφωτίσει για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου».

Σχετικές ειδήσεις