ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Πυροσβέστες: Δριμύ «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση κατά της τροπολογίας

Βουλή - Πυροσβέστες: Δριμύ «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση κατά της τροπολογίας

Ειδήσεις | Πυροσβέστες: Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχεται από το πρωί της Πέμπτης (16/02/2017) στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφορικά με την τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα για το καθεστώς της μονιμοποίησής τους.

Για «εμπαιγμό και κοροϊδία» των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι με βάση την εκ του νόμου υποχρέωση, η κυβέρνηση όφειλε να τους έχει μονιμοποιήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε για μία διετία να μεριμνήσει για την έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και δεν μερίμνησε, ώστε να προγραμματίσει τις προσλήψεις για το 2017 και να μη δημιουργείται σύγχυση με το καθεστώς μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις.

«Λέτε σήμερα τριετή παράταση της θητείας των πυροσβεστών για να λυθεί το ζήτημα της μονιμοποίησης. Ποιον κοροϊδεύετε και γιατί; Τι θέλετε να κάνετε; Θέλετε να προχωρήσετε σε μονιμοποίηση; Γιατί θέλετε τρία χρόνια για να εκδώσετε τα Προεδρικά Διατάγματα; Θέλετε να κοροϊδέψετε; Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη στο 1 προς 4 για τις προσλήψεις του 2017; Είναι σαφές ότι κοροϊδεύετε, εμπαίζετε και μένουν σε εκκρεμότητα οι πυροσβέστες, επειδή εσείς δεν έχετε το θάρρος και το κουράγιο να ρυθμίσετε το θέμα. Είναι προφανές, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Δεν συμπράττουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ενεργήσει, προκειμένου να τακτοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο το θέμα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση, αν είχε τη θέληση, θα είχε εφαρμόσει πλήρως το νόμο για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης», ανέφερε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση.

«Αναρωτιέμαι: Δύο χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να έχουν συσταθεί αυτές οι θέσεις των πυροσβεστών; Αν είχατε τη θέληση, κ. υπουργέ, θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει, διότι ο νόμος είναι του 2011. Ο κ. υπουργός ήταν τότε στο γραφείο του κ. Μπεγλίτη. Τον ξέρει τον νόμο του 2011 ο κ. υπουργός πολύ καλά και από τα μέσα», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δει τι μπορεί να κάνει έστω και τώρα ώστε να τελειώσει το θέμα βάσει του νόμου του 2011.

«Δεν μπορείτε να τους κοροϊδεύετε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πυροσβέστες ξέρετε. Εγώ σέβομαι όλες τις δουλειές, αλλά υπάρχουν μερικές δουλειές, μερικά λειτουργήματα, που είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Κι ένα από αυτά είναι το λειτούργημα του πυροσβέστη, γιατί δεν είναι ένα απλό επάγγελμα – όπως είναι και του γιατρού, είναι και του διασώστη», είπε – μεταξύ άλλων - η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το ΚΚΕ αποφάσισε να καταψηφίσει την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια, ανέφερε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα νομοθετικής εξαπάτησης, με πρόσχημα τεχνικές και νομικής φύσεως περιπλοκές. «Όταν δεν θέλουμε να μονιμοποιήσουμε, όταν δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε κάτι, βρίσκουμε νομοθετικά και θεσμικά κωλύματα κάθε φορά», είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε πως οι πυροσβέστες παραμένουν «στον αέρα».

«Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διευρυμένες αρμοδιότητες που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις τάξεις του, συνέπεια της κατάργησης τεσσάρων χιλιάδων οργανικών θέσεων με τον ν.3938/2011 και των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων, και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων που προκύπτουν για τις πραγματικές ανάγκες στο προσωπικό», ανέφερε ο κ. Συντυχάκης σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ καταθέτει την τροπολογία για να εξασφαλιστούν σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και τους συμβασιούχους πυροσβέστες.

Σχετικές ειδήσεις