ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιάσκο ΣΥΡΙΖΑ η προανακριτική για τον Παπαντωνίου

Φιάσκο ΣΥΡΙΖΑ η προανακριτική για τον Παπαντωνίου

Εντοπίζονται «νομικά» ζητήματα τα οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε νομικά προβλήματα φαίνεται πως «σκοντάφτει» η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, κατά την υπογραφή έξι συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν επισημάνει κατά την συζήτηση της σχετικής πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία είχε αγνοήσει τις ενστάσεις, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη μέρα της προανακριτική έφερε ξανά στην επιφάνεια τα νομικά ζητήματα, με κίνδυνο πλέον η διαδικασία να τιναχθεί στον αέρα και να εξελιχθεί σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σημερινή συνεδρίαση ομόφωνα η επιτροπή παραδέχθηκε ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Μεταξύ αυτών και οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργου Παπαφιλίππου, εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για το αν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει το διαρκές αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ή πρέπει να επιστραφεί η υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχιστεί η εξέταση της αρμοδιότητας και, αν τελικά διαπιστωθεί πως οι ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος του «ξεπλύματος» δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα του κ. Παπαντωνίου, τότε η επιτροπή θα κλείσει πρόωρα τις εργασίες της.

Σχετικές ειδήσεις