Μαρτίνης για Λοβέρδο: Τορπιλιζόταν κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει το «Ερρίκος Ντυνάν»

Μαρτίνης για Λοβέρδο: Τορπιλιζόταν κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει το «Ερρίκος Ντυνάν»

«ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΕΓΙΝΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ»

Με διαπληκτισμούς μεταξύ μελών της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας άνοιξε η σημερινή (14/06/2017) συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία συνεχίστηκε η κατάθεση του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη

Αρχικά, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για επικοινωνιακό σόου και σκανδαλοθηρική ανάδειξη του θέματος από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει περιγραφεί από τον Ανδρέα Μαρτίνη, ως πρωτεργάτης του σχεδίου εκποίησης του «Ερρίκος Ντυνάν» σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε κοπιάσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις Λοβέρδου (να παραιτηθεί το Ερρίκος Ντυνάν από τα ένδικα μέσα κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου) ως ευεργετικές για τους εργαζόμενους του νοσηλευτηρίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε σήμερα το σώμα ότι κατατέθηκαν από το σωματείο των εργαζομένων ομάδες εγγράφων, από τα οποία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν είχαν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους.

Ένταση προκλήθηκε, όμως, και μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Γεωργαντά, και του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, για το θέμα το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, μετά την εισήγηση του Γιώργου Βλάχου «να μην ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών παρά μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σχολίασε πως «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και θα βρει το δρόμο να φτάσει τους πολίτες».

Το νήμα της εξέτασης του μάρτυρα πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ρωτώντας: «Πλήρωνε ή δεν πλήρωνε ο κόσμος πέρα από την αναβάθμιση θέσης;». Με τη σειρά του, ο κ. Μαρτίνης απάντησε: «Το νοσοκομείο ήταν κοινωφελές ίδρυμα, όταν εγκαινιάστηκε είχα πει ότι ήταν μνημείο αλληλεγγύης του Ερυθρού Σταυρού. Τώρα λέω ότι ήταν μνημείο διαπλοκής».

«Για να επιβιώσει ένα ίδρυμα τέτοια δομής χρειάζεται κάποιοι να πληρώνουν, κάποιοι να μην πληρώνουν και κάποιοι να πληρώνουν με το Ταμείο τους, σε ποσοστό 20%. Εμείς αυτό το υπερβήκαμε και το αυξήσαμε στο διπλάσιο. Οι ελεύθεροι ασθενείς βεβαίως και πλήρωναν. Οι νομικά άποροι δεν υπερέβαιναν τους 1.700» σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσέθεσε ο κ. Μαρτίνης.

Ο κ. Λαμπρούλης ρώτησε επίσης εάν η παρουσία των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ εμπόδισαν αποφάσεις του Συμβουλίου, με τον κ. Μαρτίνη να απαντά: «Πολλές φορές και εν μέσω συμβουλίων ενημερωνόταν ο υπουργός από αυτούς τους τρεις εκπροσώπους του υπουργείου στο ΔΣ και έλεγε τι θέσεις να πάρουν». Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ρώτησε τον κ. Μαρτίνη «εάν χρονικά το ενδιαφέρον μεταξύ Ντυνάν-Γαία συνέπεσε με την πίεση της Marfin για τα δάνεια του νοσοκομείου» για να πάρει την απάντηση του κ. Μαρτίνη πως «ναι».

Στο μνημόνιο μεταξύ «Ερρίκος Ντυνάν» - Υπουργείου Υγείας- Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο υπογράφηκε επί Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Στη σελίδα 15, αναφέρεται πως σκοπός του μνημονίου είναι η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού. Γιατί να συνομολογηθεί ο πλειστηριασμός εκ των προτέρων, μήπως ήταν αυτός ο σκοπός;» ρώτησε τον Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος απάντησε: «Κανένας δεν παραδίδεται πριν πολεμήσει και δεύτερον διορισμένα Δ.Σ έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτά που έγιναν, εκφεύγουν από τις αρμοδιότητες του ΔΣ του κ. Γεωργιάδη τις οποίες έδωσε το δικαστήριο».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, γιατί απέσυρε τη μήνυση που είχε κάνει στον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο κ. Μαρτίνης απάντησε ότι «τον πίεσε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος». Επίσης είπε ότι ο κ. Λοβέρδος «έπεισε τους περισσότερους να αποσύρουν τη μήνυση εφόσον η τράπεζα συμπεριφέρεται σωστά. Ωστόσο δεν συνέβη τίποτα τέτοιο και μας ενέπαιξαν. Και εμείς αναγκαστήκαμε, μπας και σωθεί το νοσοκομείο, να αποσύρουμε τη μήνυση και να κάτσουμε σαν κότες. Ήταν τραγικό μας λάθος. Και με μέμφεται μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού». Επιπλέον, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι ο τότε υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε πει στη Βουλή ότι «ο ίδιος ζήτησε να αποσυρθεί η μήνυση».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου «εάν η τροπολογία του κ. Μάκη Βορίδη παραβιάζει τον κανόνα ότι μία εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κοινωφελές ίδρυμα» ο κ. Μαρτίνης είπε ότι «με την τροπολογία του κ. Βορίδη δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να κάνουν αυτά που θέλουν», εκτιμώντας ωστόσο ότι «ο κ. Βορίδης πιέστηκε αφόρητα», κάτι που είχε επαναλάβει και την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρτίνης: Ο Λοβέρδος άνοιξε το λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Μαρτίνης: Ο Λοβέρδος άνοιξε το λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε πως θεωρεί τον κ. Μαρτίνη αξιόπιστο μάρτυρα, ενώ σημειώνοντας πως «είχατε έλθει έξι φορές σε επιτροπές της Βουλής και ήσασταν ανένδοτος να αποσύρεται τη μήνυση στον Βγενόπουλο», ρώτησε «γιατί, αφού θα ευδοκιμούσαν τα ένδικα μέσα, παραιτηθήκατε; Ποια έγγραφη εξασφάλιση σάς έδωσε η Μαρφίν ότι θα σταματούσε η αντιδικία και είχατε μόνο προφορική διαβεβαίωση μόνο από τον κ. Λοβέρδο;». Ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε «ντρέπομαι που δεν πέθανα τότε» και συνέχισε λέγοντας «πίστευα πως όταν λέει κάτι ένας υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Λοβέρδος, ήταν αλήθεια και όχι εξαπάτηση. Γι’ αυτό και δεν ζήτησα έγγραφη διασφάλιση».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του ο κ. Μαρτίνης δήλωσε ότι «με τις τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Ντυνάν» και υπογράμμισε ότι όταν του ζήτησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να παραιτηθεί παραιτήθηκε αμέσως «για να μην δει τα επόμενα». Επιπλέον, αναφερόμενος στον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» είπε προς την επιτροπή «αν επωφελήθηκαν κάποιοι, είναι δουλειά της επιτροπής να το βρει».

Αναφερόμενος στις προσλήψεις που έγιναν ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε «αν οι υπάλληλοι αυτοί έπαιρναν μετατάξεις για τον δημόσιο τομέα» και ο κ. Μαρτίνης απάντησε «έτσι αποφάσισε ο υπουργός, έτσι έγινε», προσθέτοντας ότι «αν το δημόσιο ήταν συνεπές προς το Ερρίκος Ντυνάν, θα επεβίωνε το νοσοκομείο». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτώμενος από τον εκπρόσωπο του Ποταμιού «αν για τις νοσηλείες ζητούσαν κάποιοι ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση» ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «αν δεν το έκανε, ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, εστίασε την τοποθέτησή του «στο άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών που είχαν σχέση με την αγοραπωλησία του Ερρίκος Ντυνάν». Απευθυνόμενος στον κ. Μαρτίνη, του ζήτησε «πει τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς ξέρει πολλά», και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε κάνει τις περισσότερες ερωτήσεις στη Βουλή για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Απαντώντας ο Ανδρέας Μαρτίνης, στη συνέχεια, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, επανήλθε στον Ανδρέα Λοβέρδο. Υποστήριξε πως η «συμβιβαστική λύση» με τον Βγενόπουλο ήταν «επινόηση Λοβέρδου» και πρόσθεσε πως «κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει το Ντυνάν να ανακάμψει σε εκείνη την περίοδο τορπιλιζόταν».
Η κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη (20/06/2017), ενώ στην Επιτροπή αναμένεται να κατατεθούν η έκθεση Λιαρόπουλου, καθώς τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των 17.000 προσώπων, τα οποία νοσηλεύθηκαν στο «Ερρίκος Ντυνάν» δωρεάν ως άποροι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)