ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την υγεία: «Λάδι» βγάζει τον Λοβέρδο για το Ντυνάν πρώην σύμβουλός του

Εξεταστική για την υγεία: «Λάδι» βγάζει τον Λοβέρδο για το Ντυνάν πρώην σύμβουλός του

Πλήρη κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο παρείχε ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Τρίτης (28/06/2017), εξέτασε τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, και το δημοσιογράφο, Γιάννη Ντάσκα.

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος με την ιδιότητα του μάρτυρα δήλωσε ότι γνώρισε την οικονομική εικόνα του Ντυνάν όταν του ανατέθηκε από τον τότε πρόεδρο, Ανδρέα Μαρτίνη, το 2010 να κάνει μία μελέτη για τη διαχείριση του νοσοκομείου. Η κύρια εικόνα που προέκυψε ήταν αυτή της «κακοδιαχείρισης έως και κατάχρησης» υποστήριξε ο κ. Λιαρόπουλος, τονίζοντας ότι η λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν «ενός ανδρός αρχή», κατονομάζοντας τον Ανδρέα Μαρτίνη. Η συνεργασία με το «Ερρίκος Ντυνάν» επεκτάθηκε και το 2011, για τη σύνταξη μιας δεύτερης μελέτης, η οποία τεκμηρίωσε τα ευρήματα της πρώτης, είπε ο κ. Λιαρόπουλος. Πρότεινε εγκατάσταση ομάδας συμβούλων στο Ντυνάν, για τρεις μήνες, έναντι αμοιβής 60.000 ευρώ. «Ο Μαρτίνης δέχτηκε για δικούς του λόγους τη σύμβαση, σίγουρος πως ελέγχει την κατάσταση. Ίσως να νόμιζε ότι με είχε στείλει ο τότε υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, και ήλπιζε σε βοήθεια στη διαμάχη με τον Βγενόπουλο. Ο Λοβέρδος ήταν σύμφωνος, όταν ενημερώθηκε εκ των υστέρων» ανέφερε ο κ. Λιαρόπουλους. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ήταν καθαρά επαγγελματική, χωρίς ανάμειξη κάποιου πολιτικού.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, είχε υποστηρίξει ότι τον κ. Λιαρόπουλο επέβαλε στη θέση συμβούλου ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης, ότι λίγο πριν από τη λήξη της σύμβασης, είχε μαζέψει τους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ζητώντας να τον καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε να αλλάξει η διοίκηση. Για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Λιαρόπουλος κατέθεσε ότι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα το 2011, ενημέρωσε το προσωπικό του νοσοκομείου για τα οικονομικά, ενώ στις αρχές του 2012 έστειλε στον κ. Μαρτίνη επιστολή όπου περιέγραφε τη δραματική εικόνα στην οποία είχε περιέλθει το νοσοκομείο και τις ευθύνες του ίδιου.

Ο κ. Λιαρόπουλος αρνήθηκε επανειλημμένα ότι ήταν επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου. «Ήμουν σύμβουλος διαχείρισης, το υπουργείο Υγείας δεν είχε καμία ανάμειξη» ισχυρίστηκε. Ωστόσο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατέθεσε τα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 17/01/2012, όπου ο κ. Λοβέρδος λέει: «Πριν δυόμισι μήνες περίπου, στη Βουλή, σας παρουσίασα τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο, επιλογή του Υπουργείου». Στη συνέχεια, ο κ. Λάππας ρώτησε τον κ. Λιαρόπουλο εάν είχε κάποια σχέση με τον κ. Λοβέρδο και το υπουργείο Υγείας, πριν από την απασχόλησή του στο «Ερρίκος Ντυνάν».

«Ο κ. Λοβέρδος μου είχε αναθέσει μια μελέτη για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, την οποία εξετέλεσα ευόρκως και σωστά και αυτή ήταν η σχέση μας» απάντησε ο μάρτυρας.

Ο κ. Λιαρόπουλος, πάντως, δικαιολόγησε τον Ανδρέα Λοβέρδο και στο θέμα της παρέμβασής του στον Ανδρέα Μαρτίνη για την απόσυρση των ένδικων μέσων κατά του Βγενόπουλου. Όταν ο κ. Λάππας ζήτησε τη γνώμη του μάρτυρα «αν έπραξε ορθά το υπουργείο Υγείας, μέσω του υπουργού κ. Λοβέρδου, να ζητήσει από το Ντυνάν να αποσύρει τις μηνύσεις στον κ. Βγενόπουλο» και ο κ. Λιαρόπουλος ισχυρίστηκε (αυτό που είχε πει και ο κ. Λοβέρδος όπως είπε ο κ. Λάππας) ότι «η συγκεκριμένη διένεξη ήταν προϊόν δικομανίας καθώς όπως διαπίστωσα ότι ο κ. Μαρτίνης ήταν δικομανής». Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου για την απόσυρση των ένδικων μέσων, δήλωσε ότι «καλά έκανε», γιατί «προσπάθησε ενδεχομένως να το σώσει (σ.σ. το Ντυνάν). Το ότι δεν το έσωσε, δεν σημαίνει τίποτα».

Στη συνέχεια, τα «αίματα άναψαν» όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκαν σε έγγραφο της εταιρείας του κ. Λιαρόπουλου (03/11/2011), με το οποίο υποστήριζε ότι στη μισθοδοσία του νοσοκομείου υπάρχουν άτομα των οποίων «δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους». Όταν ζήτησαν διευκρινίσεις για καθέναν από αυτούς και καθώς για κάποιους προέκυπταν σχέσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Επανέλαβε, σε όλους τους τόνους, ότι «τα προβλήματα του Ερρίκος Ντυνάν οφείλονται στην κακοδιαχείριση και στην ενός ανδρός αρχή» και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «μόνο στο γραφείο του ο κ. Μαρτίνης είχε 18 άτομα». Επιπλέον, ανέφερε ότι «οι ζημιές του νοσοκομείου μεγάλωναν, χρόνο με το χρόνο, και όλα ήταν σε γνώση του κ. Μαρτίνη» ενώ τόνισε ότι «η προβληματική διαχείριση του νοσοκομείου ήταν εμφανής».

Συμπερασματικά, είπε ο κ. Λιαρόπουλος, «το Ερρικός Ντυνάν όντως αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης το οποίο τελείωσε με την ευτυχή κατάληξή του, την πώληση».

Σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για την ταμειακή κατάσταση του Ντυνάν το 2011, ο κ. Λιαρόπουλος τη χαρακτήρισε «μείον», ενώ όταν ρωτήθηκε «αν συνέχιζε να λειτουργεί με τη μορφή που ήταν θα σωνόταν;» ο κ. Λιαρόπουλος απάντησε κατηγορηματικά: «Με αυτή τη διοίκηση και την υπάρχουσα διάρθρωση δαπανών όχι».

Αναφερόμενος στο προσωπικό, ο καθηγητής Λιαρόπουλος εκτίμησε ότι «δεν ήταν υπεράριθμο, ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί υψηλόμισθοι» και υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση μία μικρή μείωση μισθοδοσίας και μικρή μείωση του προσωπικού», ενώ ερωτηθείς από τον κ. Μηταράκη για το αν «υπήρξε εμπλοκή πολιτικών για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο σας» ο κ. Λιαρόπουλος απάντησε: «Όχι, μόνο του Μαρτίνη».

Εκτός τούτων, ο κ. Λιαρόπουλος υποστήριξε, ερωτηθείς από τον εισηγητή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, δήλωσε ότι τόσο οι γιατροί όσο και το προσωπικό (νοσηλευτές κ.λπ.) προσλαμβάνονταν με τον καθεστώς του ιδιωτικού δικαίου και στην ερώτηση «αν υπήρχε εναλλακτική λύση εκτός από αυτή που δόθηκε» υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να γίνει ΣΔΙΤ, σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα με το πανεπιστήμιο μέσα». Στην παρατήρηση δε του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τζαμακλή «τι άλλαξε και ενώ στη μελέτη του δεν εισηγούνταν την πώληση του νοσοκομείου και τώρα τη χαρακτηρίζει σοφή πράξη» ο κ. Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι έγινε σοφότερος.

Στη συνέχεια, στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους. Υποστήριξε ότι δόθηκαν «κάτω από το τραπέζι» χρήματα σε δημοσιογράφους και πρόσωπα από την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη. «Το Ερρίκος Ντυνάν λεηλάτησε δημόσιο χρήμα και ακίνητα με τη βοήθεια πολιτικών οικογενειών, μεγαλοδημοσιογράφων, οικονομικών παραγόντων και μελών της δικαστικής εξουσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάσκα, το νοσοκομεία εκποιήθηκε στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, μια «εταιρεία της πλάκας» όπως είπε, και αναρωτήθηκε «πώς ένα ίδρυμα το οποίο στήθηκε εξ ολοκλήρου από δημόσιο χρήμα σε δημόσια ακίνητη περιουσία, πέρασε σταδιακά από τον Ερυθρό Σταυρό σε καθεστώς ιδιωτικής κλινικής και τελικά εκποιήθηκε» με πολιτική συγκάλυψη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις