ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική - Ερρίκος Ντυνάν: «Υπήρχε ρήτρα που μπορούσε να εμποδίσει τον πλειστηριασμό»

Εξεταστική - Ερρίκος Ντυνάν: «Υπήρχε ρήτρα που μπορούσε να εμποδίσει τον πλειστηριασμό»

Με την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη συνεχίστηκε η εξέταση μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης (04/07/2017) ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του μνημονίου που είχε συναφθεί το 2014, μεταξύ υπουργείου Υγείας, Τράπεζας Πειραιώς και του «Ερρίκος Ντυνάν», επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Στο μνημόνιο αυτό, υπήρχε ρήτρα η οποία όριζε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση -και επομένως να μην οδηγηθεί το νοσοκομείο στον πλειστηριασμό- εφόσον δεν εγκρινόταν αίτημα του νοσοκομείου για χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών του. Όπως προκύπτει από έγγραφο της τράπεζας που ήρθε στα χέρια του προέδρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η προσωρινή διοίκηση του Ντυνάν υπέβαλε εκείνη την περίοδο αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο όμως δεν εξετάστηκε γιατί, σύμφωνα με την τράπεζα, δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματικό σχέδιο. «Είναι φανερό, λοιπόν», επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης, ότι «ένα από τα δύο μέρη, η τράπεζα ή η διοίκηση του ιδρύματος, δεν συμπεριφέρθηκε συμβατικά ορθώς» και τόνισε ότι «η επιτροπή πρέπει να εξετάσει εάν οι διοικήσαντες του νοσοκομείου έκαναν ή δεν έκαναν σωστά το καθήκον τους ή αν απλώς περίμεναν το μοιραίο τέλος του Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Πανεθυμιτάκης υποστήριξε ότι ο πλειστηριασμός ήταν η μοναδική οδός σωτηρίας του νοσοκομείου διότι, όπως ανέφερε, το Ντυνάν τελούσε υπό διάλυση, γεγονός που προερχόταν από τεράστια χρέη του (προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και απλήρωτους εργαζόμενους.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ηθικά σωστή την μεταπήδησή του στη νέα εταιρεία την Ημιθέα που σήμερα διοικεί το νοσοκομείο, ο κ. Πανεθυμιτάκης απάντησε ότι «το θεωρεί λογικό καθώς συνηθίζεται οι νέες εταιρείες να διατηρούν στελέχη που υπηρέτησαν σε μία θέση και έχουν εμπειρία». Επίσης είπε ότι το Ντυνάν ήταν «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργούσε με κανόνες της αγοράς».

Ο κ. Πανεθυμιτάκης ρωτήθηκε επίσης για τη σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη και απάντησε ότι έχει συγγενική σχέση ωστόσο παρότι η συγγενική αυτή σχέση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο διορισμό του στο «Ντυνάν».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις