ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάκελος της Κύπρου: Στη Λευκωσία ο Βούτσης για να παραδώσει αντίγραφα του αρχείου

Φάκελος της Κύπρου: Στη Λευκωσία ο Βούτσης για να παραδώσει αντίγραφα του αρχείου

Συνολικά 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους - αντίγραφα του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου έφυγαν σήμερα, Πέμπτη (13/07/2017) από τη Βουλή, προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκεί, την Παρασκευή (14/07/2017), σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παραδώσει και επισήμως τα αντίγραφα.

Τι είναι ο φάκελος της Κύπρου

Η συζήτηση για τον φάκελο της Κύπρου άνοιξε στις 3 Μαρτίου 1986 όταν ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και ολοκλήρωσε το έργο της στις 31 Μαΐου 1988.

Στο πόρισμα μέρος του οποίου έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα και την Κύπρο μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από το 1963 και μετά αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου, όπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και και την ΕΟΚΑ Β'.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται ακόμη έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974, την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Περιλαμβάνει την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον Ιωάννη Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους.

Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει ακόμη και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνονται ακόμη όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις