ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποδεκτή εν μέρει η τροπολογία του ΚΚΕ για τη βλαπτική μεταβολή

Αποδεκτή εν μέρει η τροπολογία του ΚΚΕ για τη βλαπτική μεταβολή

Να «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης», προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τους απλήρωτους και εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, έκαναν αποδεκτή κατά το παραπάνω μέρος την τροπολογία του ΚΚΕ.

Με την εν λόγω ρύθμιση προφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην παραβατική πρακτική της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, σημειώνει η κυβέρνηση.

Το μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ το οποίο δεν έγινε αποδεκτό προέβλεπε ότι «όποιος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές», τότε «τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως» με «φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού».

Το ΚΚΕ κατέθεσε την εν λόγω τροπολογία μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στον εργαζόμενο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ομηρία, μεταξύ απλήρωτης εργασίας και ανεργίας.

Σχετικές ειδήσεις