ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Να ισχύσουν οι απαλλαγές από τέλη και για τους μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων

ΝΔ: Να ισχύσουν οι απαλλαγές από τέλη και για τους μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων

Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ώστε να συμπεριληφθούν στις διατάξεις για την απαλλαγή από τέλη και οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.

«Οι διατάξεις των Ν. 490/1976, Ν. 1798/1988 και 1882/1990 ορίζουν τις απαλλαγές στα ΑΜΕΑ αναφορικά με μια σειρά υποχρεώσεων, όπως τέλη ταξινόμησης αναπηρικού οχήματος, τέλη κυκλοφορίας με αναπηρικό και μη αναπηρικό αυτοκίνητο, δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ και άδεια δακτυλίου.

Στις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα ασθενειών και δικαιούνται τις ως άνω απαλλαγές οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι εκ νεφρού ενώ για άγνωστο λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπόλοιποι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος, καρδιάς και πνεύμονα.

Την κοινωνική αδικία και την εις βάρος τους κοινωνική διάκριση κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν αναφορών των σωματείων των μεταμοσχευμένων καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα» αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος με τη συμπερίληψη και των υπολοίπων μεταμοσχευμένων στις κατηγορίες δικαιούχων απαλλαγών θα είναι μηδαμινό και ότι ουσιαστικά πρόκειται για ηθική δικαίωση των ήδη ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας.

Τέλος, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν σκοπεύουν να προβούν άμεσα στην έκδοση της αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης, έτσι ώστε οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων αλλά και οι ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια τελικού σταδίου ζωτικού τους οργάνου να τυγχάνουν ίδιας και ίσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς, αποκαθιστώντας έτσι αυτή την κατάφωρη κοινωνική αδικία.

Σχετικές ειδήσεις