Μπακογιάννη: «Αφήγημα Τσίπρα οι δήθεν επενδύσεις» - Πόσες έχουν υποβληθεί προς έγκριση;

Μπακογιάννη: «Αφήγημα Τσίπρα οι δήθεν επενδύσεις» -  Πόσες έχουν υποβληθεί προς έγκριση;

Στοιχεία για τις στρατηγικές επενδύσεις που έχουν υποβληθεί προς έγκριση και την εν γένει πορεία του σημαντικού τομέα για την ανάπτυξη, ζητεί η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητά της. Παρά τις πρωτοφανείς παλινωδίες που σημειώθηκαν σε μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να αναπτύσσει το αφήγημα της δήθεν στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα. Στην πράξη όμως, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων είναι πρωτοφανείς» αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «υπάρχει ο νόμος 3894/2010 και οι επόμενοι ως εργαλεία, οι οποίοι διευκολύνουν τις άμεσες ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια που αποδίδουν και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν νέο πλούτο στη χώρα». Η βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει ότι «αρμόδια για την έγκριση των στρατηγικών επενδύσεων είναι η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και για την αδειοδότησή τους η γενική γραμματεία στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και η γενική διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου».

Η κ. Μπακογιάννη ζητεί να ενημερωθεί η Βουλή πόσες στρατηγικές επενδύσεις έχουν υποβληθεί προς έγκριση από το 2015 έως 2017 και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση τους. Επίσης, πόσες φορές έχει συνεδριάσει από το 2015 η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και ποια τα πρακτικά των συνεδριάσεων ή τα αντίστοιχα ΦΕΚ, με τα οποία εντάσσονται επενδύσεις στο Ν. 3894, όπως έχει διαμορφωθεί και ισχύει.

Τέλος, καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να δώσει στοιχεία σε πόσες στρατηγικές επενδύσεις ολοκληρώθηκε ή ξεκίνησε η αδειοδοτική διαδικασία από το 2015 και πόσες επενδύσεις βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τον αρμόδιο φορέα ή και σε αναμονή προς εισαγωγή στη Διϋπουργική Επιτροπή και ποιος ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγησή τους;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ