ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ

Αβάσιμη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την κριτική της αντιπολίτευσης για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση του 48ωρου διαβεβαιώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αντέτεινε ότι καμία προσπάθεια καταστρατήγησης του ωραρίου των γιατρών δεν γίνεται και τόνισε ότι ο νόμος ρητά διασφαλίζει το 7ωρο και την πενθήμερη εργασία, ενώ η υπερωριακή εργασία πληρώνεται.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί καταστροφολογική τακτική, βοηθούντων, όπως είπε, και μερικών συνδικαλιστικών φορέων.

«Δεκατρείς μέρες συνεχόμενα εφημέρευα ως χειρουργός στη Νίκαια. Ήταν ένα από τα χιλιάδες επεισόδια που ώθησαν τους γιατρούς να ζητάνε ανθρώπινα ωράρια. Πότε, λοιπόν, υπήρχε εργασιακή εξαθλίωση; Τότε ή σήμερα που προσπαθούμε να εξανθρωπίσουμε το σύστημα; Δεν έχουμε πιει το ποτό της λησμονιάς για να ξεχάσουμε πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης κι επιπλέον τόνισε ότι η χώρα, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί για τη μη προσαρμογή της, είχε συγκεκριμένες επιλογές. Είτε να το πληρώσει, είτε να εφαρμόσει κυκλικό ωράριο που θα οδηγούσε σε αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, είτε να προσλάβει «εφημεριατζήδες».

«Είναι προφανές ότι για να εφαρμοστεί στην ολότητά του το σχέδιο χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Γι’ αυτό λέμε σταδιακή εφαρμογή του. Γι’ αυτό ενισχύθηκε το σύστημα με επιπλέον 1.500 γιατρούς. Δεν υπάρχει ούτε μία κενή οργανική θέση στις ΜΕΘ, που να μην έχει προκηρυχθεί».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα Συμβούλια Κρίσης, για τα οποία έκανε λόγο περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, ο κ. Πολάκης αντέτεινε: «Από το γραφείο του υπουργού τα έβγαζαν και έπρεπε να προσκυνήσεις για να μπεις μέσα, ενώ αυτό καταργείται και θα γίνονται με κλήρωση».

Τέλος, επανέλαβε την άποψή του για τα φακελάκια, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση οραματίζεται να φτιάξει ένα σύστημα που ο γιατρός δεν θα χρηματίζεται και θα αμείβεται με βάση αυτό που του αξίζει.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις