ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση Τσίπρα: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Δέσμευση Τσίπρα: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Δριμύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση – Κυβερνούσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ΜΑΤ και δακρυγόνα – Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα χάσετε πάλι

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, τονίζοντας πως μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει.

«Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως η χώρα ανακτά επιτέλους την αξιοπιστία της.

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε να… πέσει κάτω η γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι «το απόφθεγμα που είπατε δεν ήταν του Αϊνστάιν, είναι από τα ψεύτικα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. «Είπατε ότι ο Αϊνστάιν ανέφερε πως "είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα" αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ειρωνικά πως οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν τον ενημερώνουν σωστά…

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. «Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία, με μηδενική αξιοπιστία με τα ομόλογα να αγγίζουν το 8%. Από μία κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ενώ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες και έξι μήνες είχε εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση. Κυβερνούσατε με ΠΝΠ και με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στην πλατεία Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους. «Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής και στα δύο πρώτα χρόνια. Εσείς συμφωνήσατε σε φορολογική προσαρμογή 30 δισ. εμείς δεν ξεπερνάμε τα πέντε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν κρύψαμε τη συμφωνία από τον ελληνικό λαό, αλλά πήγαμε σε εκλογές».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα πως ο ελληνικός λαός δεν είναι χαζός, «σας ξέρει πολύ καλά, ξέρει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια και θα σας οδηγήσει σε ήττα και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019».

«Είχατε σκοπό μετά το ψεύτικο success story, θα κρύβατε στην πιστοληπτική γραμμή τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα μέτρα στην επόμενη αξιολόγηση. Στα μνημόνια οδηγηθήκαμε εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Μιλούσατε για success story με επιτόκια στο 8%. Εμείς μιλάμε για τέλος της περιπέτειας και δε λέμε ψέματα, γιατί ήδη οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος τα επιτόκια έχουν πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε λοιπόν;», είπε χειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φαίνονται στην οικονομία σε ότι αφορά το ΑΕΠ αλλά και στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.

Το 2014 η ανεργία χτύπησε ταβάνι στο 27% καθώς χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σήμερα η Εργάνη έδειξε ότι έχουμε μετά το 2014 συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας και εξ αυτών συνολικά το 63% είναι σταθερές (70% ήταν το ποσοστό το 2017). Μέσα στο 2017 καταγράφηκαν 14.000 νέες επιχειρήσεις, σημείωσε.

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνά ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, αλλά και ότι «καμία δεν μπήκε (σε μνημόνιο) και έχασε το 25% του ΑΕΠ». «Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

«Τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια»

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχουμε έσοδα 600 εκατομμύρια, όταν η ΝΔ έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόγιαρνς.

«Εμείς πρώτοι τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό μέρισμα που μοιράσαμε με κριτήρια και οριζόντια στο 30% του πληθυσμού, μας κατηγορείτε ότι είναι από υπερφορολόγηση. Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν συγκρίνει ότι η ΝΔ με δέκα φορές σκληρότερη προσαρμογή δεν έπιασε καν τους στόχους;».

Όπως είπε, ο ΕΦΚΑ που είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, είναι πλεονασματικός. Από τον έλεγχο δαπανών που έγινε χωρίς απαίτηση των δανειστών αλλά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξοικονομήθηκαν πόροι. «Η ΝΔ δεν λέει ποιες δαπάνες θα κόψει για να μειώσει τη φορολογία. Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση πόρων για Υγεία και Παιδεία».

Στο στόχαστρο η ΝΔ

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των γενικών γραμματέων. Προχωράμε σε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει: να σταματήσει το φαινόμενο όταν αλλάζει μια κυβέρνηση και ένας υπουργός να φεύγει όλη η δομή. Εμείς θεσμοθετήσαμε τον «μόνιμο γραμματέα» για να έχει το Δημόσιο θεσμική μνήμη. Λέτε ότι αυξήσαμε τους γραμματείς γιατί θα συνυπάρχουν νέοι και παλαιοί για τρεις μήνες. «Είναι λαθροχειρία».

«Η ΝΔ λέει να δώσουμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου σε εργολάβους. Το κάνατε και δώσατε δεκάδες εκατομμύρια σε εργολάβους. Εμείς προχωρήσαμε σε αποκατάσταση αυτής της στρεβλής ρύθμισης και εξοικονομήσαμε χρήματα».

«Υπόσχεστε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων για το 2019 και το 2020. Ακριβώς για τότε που την έχουμε θεσμοθετήσει και την έχουμε ψηφίσει, ενώ εσείς δεν την ψηφίσατε», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην ΝΔ για την κριτική στο έκτακτο βοήθημα στους νέους. «Η όποια ενίσχυση για τους νέους σας φαίνεται φιλοδώρημα, αλλά ξεχνάτε ότι μετατρέψατε τους μισθούς σε φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι».

Η κυβέρνηση μετά το μνημόνιο θα κινηθεί για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και τη βελτίωση των μισθών, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ θεωρεί τις ανισότητες «φυσική νομοτέλεια» ενώ εμείς θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και γι’ αυτό πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Σχετικές ειδήσεις