ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Συγκίνηση Πικραμμένου - Είδα ποιοι είναι οι πραγματικοί μου φίλοι (vid)

Προανακριτική Novartis: Συγκίνηση Πικραμμένου - Είδα ποιοι είναι οι πραγματικοί μου φίλοι (vid)

Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ομιλία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου του 2012, και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis.

«Ψεύδη και συκοφαντίες» χαρακτήρισε τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση. «Έμεινα 35 ημέρες (σ.σ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και σήμερα, μετά από 6 χρόνια βρίσκομαι απολογούμενος για το ότι έλαβα χρηματικό ποσό για να ευνοήσω την εν λόγω εταιρεία».

«Οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν συνιστούν επαρκείς ενδείξεις για να σπιλώνεται βάναυσα το πρόσωπό μου» είπε επισημαίνοντας ότι η κατηγορία υπονοεί ότι δωροδοκήθηκε και ως εν ενεργεία δικαστικός. «Έχω χειριστεί τόσες σοβαρές υποθέσεις, έχει ακουστεί ποτέ οποιοσδήποτε υπαινιγμός;» ανέφερε.

«Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis. Αυτό που κάναμε μόνο ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, πάντα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο και τον κρατικό προϋπολογισμό». Σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, εκείνη την περίοδο η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει:

  • Σκληρή απεργία των φαρμακοποιών με αποτέλεσμα τη μη εκτέλεση συνταγών
  • Έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία
  • Έλλειψη Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για καρκινοπαθείς σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες συλλόγων ασθενών
  • Αξίωση του ΣΦΕΕ για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπέγραψε οποιαδήποτε πράξη τιμολόγησης νέων φαρμάκων, διευκρίνισε και ο κ. Φρουζής ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ έστειλε εξώδικο στον τότε υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Κίττα. Επίσης, δεν εκδόθηκε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο κ. Πικραμμένος επικαλέστηκε και δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ζήτησα από τον υπουργό (κ. Κίττα) να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων» είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας.

«Αυτό κάναμε. Ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική εταιρεία» συνέχισε ο κ. Πικραμμένος.

Τέλος, με αφορμή τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Πικραμμένος δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να δει ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι. «Τελικά διαπίστωσα ότι ήταν πολύ περισσότεροι από όσο φανταζόμουν» είπε συγκινημένος κλείνοντας ην ομιλία του.

Δείτε παρακάτω την ομιλία του κ. Πικραμμένου στη Βουλή

Δείτε στο Liveblog του Newsbomb.gr τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ειδήσεις