ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis – Βενιζέλος: Είναι πολιτική σκευωρία - Η κυβέρνηση εκβιάζει τους θεσμούς

Προανακριτική Novartis – Βενιζέλος: Είναι πολιτική σκευωρία - Η κυβέρνηση εκβιάζει τους θεσμούς

Διακυβεύεται η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Υποθέτω ότι το όνομά μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια», είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος ευχαριστώντας την κυβέρνησης για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει, όπως είπε, να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός προσπάθησε να αναλύσει τους λόγους που άνοιξε τώρα το ζήτημα της Novartis. «Την υπόθεση αυτή την προαναγγέλετε εδώ και 1,5 χρόνο. Γιατί μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει αυτή η επιτάχυνση; Γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε. Γίνατε τα καλύτερα delivery boys της τρόικας. Στην οικονομία γλείφετε εκεί που φτύνατε. Σας το είπα και σας το ξαναλέω πάρτε την προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν πήρατε το μήνυμα απο το Eurogroup. Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής δεν ζητάτε ούτε υπευθυνότητα, ούτε συναίνεση. Και ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με το χειρότερο τρόπο», είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήγε να παίξει με το ονοματολογικό για να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν το πετύχατε και ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα. «Τα Ίμια 2 είναι πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1 γιατί γνωρίζαμε τα πάντα. Πρώτη φορά στα 15 χρόνια Ερντογάν έχουμε θερμό επεισόδιο» δήλωσε.

O ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. «Είναι η πιο ανεύθυνη και η πιο επικίνδυνη διαφυγή. Στη δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί μία αφόρητη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει με τις συνεχείς παρεμβάσεις της διευθύντριας του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία πιέζει τους εφέτες να μην ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν. Υπάρχουν δηλώσεις της κ. Θάνου που παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Βενιζέλος και απηύθυνε έκκληση στους δικαστές, στο όνομα του δικαίου, να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για υπαρκτό ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, και για μία πολιτική σκευωρία.

«Με έχουν ως στόχο γιατί έχω δώσει μία ιστορική μάχη για τον τόπο, γιατί ο λόγος μου είναι θεσμικός και γιατί επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις μου». Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε επίσης αν είναι όλοι οι υπουργοί και πρωθυπουργοί της εξεταζόμενης περιόδου.
Όπως υποστήριξε, δεν ταυτίζονται οι μάρτυρες των αμερικανικών αρχών με τους ανώνυμους μάρτυρες. «Δεν υπάρχει αναφορά ούτε για μένα, ούτε για τον κ. Κουτρουμάνη, ούτε για τον κ. Πικραμμένο στις καταθέσεις του FBI.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει παράβαση του κώδικα ποινικής δικονομίας. «Έχουν κατατεθεί ονόματα πολιτικών προσώπων μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, αλλά το δικό μου προστίθεται μετά στις 15 Φεβρουαρίου. Υπάρχει καθυστέρηση του φακέλου στη Βουλή και γίνεται αφού η εφημερίδα "Documento" εξαγγέλλει όλο το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως μόνη λύση είναι οι εκλογές. «Ο αγώνας είναι αγώνας για τα Δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία. Η επόμενη βουλή σηκώνει μεγάλο βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης».

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το σκάνδαλο Novartis

Σχετικές ειδήσεις