ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξανάρθει η τρόικα στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξανάρθει η τρόικα στην Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον, από τις 21 Ιουνίου και μετά, πατάει γερά και στα δύο πόδια της, έστειλε σήμερα, Τρίτη (03/07/2018) από τη Βουλή, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί.

«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που γίνεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού»

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ «Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας»

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει οικονομική ανάκαμψη, «κάτι που επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες»

«Υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη και θεαματικές επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα νέα δυναμική δίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν. Πιστεύω ότι η χώρα ξαναγίνεται ελκυστική» ανέφερε και τόνισε ότι η πρόοδος είναι εμφανής και απτή.

«Θέλω να σας συγχαρώ για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε και ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup.

Ειδικά για τη συμφωνία του Eurogroup και την απόφαση για το χρέος, είπε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασης μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων και δήλωσε πως ήρθε η ώρα να γυρίσει η σελίδα και η Ελλάδα να ξαναβρεί την θέση της στην ΕΕ, να είναι μια κανονική φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ.

«To πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε προσεκτικοί», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι η Ελλάδα πατάει ξανά στα δύο της πόδια.

«Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας»

«Η Ελλάδα θα υιοθετήσει την εποπτεία που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ. Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφέρες ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

Ειδικά για τη μεταμνημονιακή εποπτεία είπε ότι διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα στέκεται ελεύθερα στα πόδια της

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα επίσκεψη στην Αθήνα λαμβάνει χώρα «σε ένα νέο πλαίσιο» εξέφρασε νωρίτερα το πρωί ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

mos

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Μπαίνουμε στη φάση ενός άλλου προγράμματος με πολύ διαφορετική νοοτροπία

Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξέφρασε Πιερ Μοσκοβισί και κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

tsipras moscovisi

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Γυρίζουμε σελίδα».

Τσίπρας: Οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα