Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ομογενείς της Αυστραλίας στην πασαρέλα με παραδοσιακές στολές από την Ελλάδα

Ομογενείς της Αυστραλίας στην πασαρέλα με παραδοσιακές στολές  από την Ελλάδα

Μία πρωτότυπη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ «Οδύσσεια», που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα.

Νεαροί και νεαρές της Ακαδημίας Χορού της ΕΟΚΝΑ, είχαν την τιμή να παρουσιάσουν στην ειδικά διαμορφωμένη πασαρέλα που στήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο Μεταναστευτικό Μουσείο Αδελαΐδας, μια αμιγώς διαφορετική επίδειξη μόδας με ελληνικές παραδοσιακές δημιουργίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι 45 στολές αντιπροσώπευσαν επάξια τους διάφορους τόπους της πατρίδας μας και πιο συγκεκριμένα την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, την Ρούμελη, τον Πόντο, τη Λήμνο, τη Νίσυρο, την Πελοπόννησο, την Αμοργό και την Κρήτη.

«Επρόκειτο για μια πρωτότυπη επίδειξη μόδας γεμάτη παράδοση, χρώμα και ιστορία που στόχο είχε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής της Ελλάδας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, κ. Βασίλειος Γκόνης.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσίευσε η ερευνήτρια Ατζέλικα Χατζημιχάλη, στο σχέδιο και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των διαφόρων στολών εκείνης της εποχής, αντικατοπτρίζονταν αφενός η ηλικία εκείνου που τις φοράει και αφετέρου η κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

«Η κάθε περιοχή χρησιμοποιούσε διαφορετικές τεχνικές και μάλιστα μέσα από τα διάφορα σχέδια διαφαίνεται και το πώς η καθημερνή ζωή επηρέαζε σε κάθε τόπο τα σχέδια και τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι» συμπλήρωσε ο κ. Γκόνης.

Οι στολές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίδειξη ήταν είτε αυθεντικές στολές από την Ελλάδα ή ακριβή αντίγραφα. Ξέχωρου ενδιαφέροντος αποδείχθηκε και η έκθεση χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Παρ' ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος για μας την Κυριακή το μεσημέρι, η συμμετοχή των συμπαροίκων και τα σχόλιά τους ήταν ιδιαίτερα θετικά για την εκδήλωση, γεγονός που μας χαροποιεί όλους ιδιαίτερα» είπε ο κ. Γκόνης.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις