Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τους ευεργέτες της τίμησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (video)

Τους ευεργέτες της τίμησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (video)

Tην προσφορά των ευεργετών της τίμησε με ειδική εκδήλωση η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Μία εκδήλωση, που δεν ήταν απλά μία εκκλησιαστική καταγραφή των ονομάτων των ανθρώπων που προσέφεραν στην ελληνική παροικία, αλλά περισσότερο ένας φόρος τιμής από όλες τις αρχές και την παροικία στο Κάιρο σε εκείνους που βοήθησαν να αποκτήσει ο αιγυπτιώτης ελληνισμός τη θέση που τού αρμόζει σήμερα στον απόδημο ελληνισμό σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον πραγματικά μία πρεσβυγενή ελληνική κοινότητα, που μετράει 113 χρόνια ζωής μέχρι τις μέρες μας.

Διότι, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, χωρίς τα κληροδοτήματα που έχει να παρουσιάσει στον 21ο αιώνα, με το νοσοκομείο της, τις εκκλησίες της, τα σχολεία, και τα άλλα κοινοτικά ιδρύματα, , όπως έγραψε ο δημοσιογράφος του pyramisnews.gr και ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας.

Το μνημόσυνο που τελέστηκε στον Κοινοτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 12 του μήνα παραβρέθηκαν πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της ξεχωριστής παρουσίας του Έλληνα πρέσβη Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο, Λαμπρινής Κομίνη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή, του προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, Ανδρέα Μαυρομάτη, πολλών μελών του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και φυσικά πολλών παροίκων.

Μιλώντας ο κ. Καβαλής, τόνισε πως η ημέρα αυτή που συμπίπτει πάντοτε με τη Β’ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αποτελεί ημέρα σεβασμού, μνήμης και ευγνωμοσύνης σε όλους που προσέφεραν όταν ήταν στη ζωή, στην ελληνική παροικία.

Σημείωσε μάλιστα, ότι ο ευεργετισμός στις μέρες μας έχει εκλείψει, «καθώς λίγοι πλέον είναι αυτοί που προσφέρουν είτε στο έθνος είτε στην παροικία, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο το χρέος μας να τιμήσουμε περισσότερο εκείνους που αποποιήθηκαν την ύλη και προσέφεραν από το περίσσευμα της ψυχής τους, για να συνεχίσουμε εμείς την ιστορία τους, παρ’ όλες τις δυσκολίες της συρρίκνωσης του αιγυπτιώτη ελληνισμού και τις όποιες προκλήσεις της εποχής που ζούμε σήμερα».

«Εκφράζουμε την τιμή και ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους αείμνηστους ευεργέτες που προσέφεραν στην παροικία», επεσήμανε από την πλευρά του ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου Θεοφ. επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Παράλληλα, εκ μέρους όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής, ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε όσους -λίγους- συνεχίζουν σήμερα το έργο των ευεργετών, κάνοντας ειδική μνεία στη Στέλλα Κυριάζη, την αντιπρόεδρο της Κοινότητας, που έχει προσφέρει ό,τι μπορεί για την αναβάθμιση της σημερινής εικόνας της παροικίας και των αιγυπτιώτικων σωματείων, ευχόμενος «καλή ανάρρωση» στο πρόβλημα υγείας που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μνημόσυνο για τους αείμνηστους ευεργέτες της ετέλεσε και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου.

Σχετικές ειδήσεις