Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Capital Controls: Δύο λέξεις, 100.000 αναφορές

Capital Controls: Δύο λέξεις, 100.000 αναφορές

Ήταν τέλος Ιουνίου…

Του Γιώργου Μπολάνη

Από κείνες τις πανέμορφες μέρες, όπου οι περισσότεροι των συνΕλλήνων ονειρεύονται ακρογιαλιές, αν δεν είναι ήδη σ αυτές ελέω συνθηκών.

Όμως τα σχέδια του μεγάλου αδελφού ήταν άλλα… και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (ελληνιστί capital controls, με hashtag ή χωρίς) επέπεσαν επί τας κεφαλάς ημών και δημιούργησαν νέα δεδομένα στην κοινωνία.

Οι τράπεζες άλλαξαν δομή και ρόλο, κλείσανε και ξανανοίξανε “με ολίγη”, βγάλανε καρεκλίτσες απόξω για τους συνταξιούχους και πάσης φύσεως “γέροντες”, χαμογελαστοί τραπεζικοί περιήρχοντο καθοδηγούντες τα πλήθη ως προς τις δυνατότητες ανάληψης και μια νέα τυπολογία σχέσεων ξεπήδησε. Ραντεβού στην άλφα ή στην εθνική; στη γιουρομπανκ ή στην πειραιώς; παρά 10 ή και δέκα; Στην πλατεία ή δίπλα στην πιτσαρία; η φαντασία του νεοέλληνα έδειξε εκπληκτική προσαρμογή και η κλάψα του διανθίστηκε από καινούργια γενιά ανεκδότων, let alone τους νέους φίλους που αποχτήθηκαν… Πού πας γυναίκα νυχτιάτικα; παρά 10 άντρα μου – να πιάσω 2 μέρες με μια επίσκεψη – μην ξανατρέχω αύριο…

Και το διαδίκτυο; πιένες λέμε… ειδήσεις και χιούμορ, οργή και σενάρια, διαμαρτυρίες και οιμωγές, έδωσαν άλλη διάσταση στη ζωή μας – μέχρι το επόμενο εφεύρημα επιβεβαίωσης των λαϊκών προτιμήσεων με χρήση κάλπης…

Μια εικόνα της τάσης και του όγκου των δημοσίων σχολίων, των όρων που διογκώθηκαν σε δημοφιλία και των νέων εμπλοκών και συνηθειών μας βλέπετε στα διαγράμματα που συνοδεύουν το λαογραφικό αυτό πόνημα – την αθηναιογραφία (συγχωρήστε μας κ. Καμπούρογλου…) του 21ου αιώνα.

Φυσικά, τα προβαλλόμενα μεγέθη δεν αρκούν για να δώσουν το εύρος και το βάθος της λαϊκής εμπλοκής… και σε κάθε περίπτωση, οι ουρές στις τράπεζες δεν ολοκληρώνουν την απεικόνιση του τοπίου. Η πραγματική άσκηση επιβίωσης παίχτηκε στις εισαγωγικές / εξαγωγικές επιχειρήσεις και στις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και σε πλήθος άλλων οντοτήτων του επιχειρείν που, στην κυριολεξία, είδαν το Χριστό φαντάρο και το κοινοποίησαν ποικιλοτρόπως… Με όρους και εικόνες που θα οδηγήσουν τη στήλη στον Κορυδαλλό κι ακόμα παραπέρα. Μια καλή όμως εικόνα της απήχησης του όρου και του νέου “Μπαμπινιωτισμού” καταθέτουμε σήμερα.

Και θα υπάρξει και συνέχεια για το σύνολο όρων και παραμέτρων, του πριν και μετά τραπεζικού τοπίου. Γιατί τα παράπονα / αιτιάσεις χρηστών και η περιπέτεια της λιανικής τραπεζικής αυξήθηκε και η ορολογία εμπλουτίσθηκε.

Social listening will power decisions to come…

10

Τα συνολικά μεγέθη έχουν απ’ όλα. Αναφορές σε News Sites. Social Media, Blogs & Forums. Οι αρνητικές αναφορές υπερτερούν των θετικών όπως είναι αναμενόμενο.

11

Το ιστορικό των αναφορών. Τέλος Ιουνίου τα Capital Contrls μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Online συζητήσεων παρόλα αυτά οι αναφορές συνεχίστηκαν (και συνεχίζουν) με χαρακτηριστικές αυξομειώσεις.

12

Topic cloud με τις λέξεις-φράσεις που εμφανίστηκαν περισσότερο γύρω από τις αναφορές για capital controls.

Πηγή: http://blog.nmc2.eu/?p=381