Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα μάθατε; 4ο μνημόνιο δεν θα υπάρξει!

Τα μάθατε; 4ο μνημόνιο δεν θα υπάρξει!

Τι ποσοστά επιτυχίας μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που... κουβαλάει νερό με το καλάθι;

Του Κώστα Τσιτούνα

Κοινώς, ό,τι πήραμε, πήραμε. Η κυβέρνηση των «διαπραγματευτών» που εδώ και 11 μήνες περιφέρεται ασκόπως σε Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα και Αμερική δεν μας έχει πει το σημαντικότερο πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα:

Για τα επόμενα τρία χρόνια λεφτά… γιoκ! Μόνο αυτά τα 80 δισ. που πήραμε θεωρητικά και προφορικά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και ακόμα δεν τα έχουμε δει.

Και αν το πρόγραμμα δεν βγει – που δεν θα βγει – δεν υπάρχουν άλλα δανεικά.

Πολύ απλά, μετά το 3ο μνημόνιο πάμε… πάγκο και επιβεβαιώνεται ο κ. Σόιμπλε που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας δώσει 50 δισ. και να μας βγάλει εκτός Ευρωζώνης.

Τους 7 πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη οδήγησε τη χώρα, άγνωστο γιατί, στο σημείο μηδέν.

Τους επόμενους 5 μήνες η ίδια κυβέρνηση των... κατά φαντασίαν διαπραγματευτών με το δίδυμο Τσίπρα – Τσακαλώτου οδηγεί πάλι τη χώρα στο σημείο μηδέν. Άγνωστο επίσης γιατί.

Την πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το οποίο βεβαίως «έθαψε» μέσα σε λίγες μέρες στα έγκατα της γης.

Τη δεύτερη φορά που εξελέγη πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα «παράλληλο ελληνικό πρόγραμμα» με αυτό του μνημονίου που επέβαλαν οι δανειστές.

Μέσα σε λίγες μέρες ο φέρελπις νεαρός της ριζοσπαστικής Αριστεράς έθαψε και το παράλληλο πρόγραμμα και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο «λιμάνι» θέλει να οδηγήσει τη χώρα.

Επί 11 μήνες ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του μιλούν για σκληρές «μάχες», νίκες και επιτυχίες την ώρα που παραχωρούν σε ευτελιστικές τιμές την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας - πιο κάτω και από την αγοραία αξία της - ενώ με τη βαριά φορολογία έχουν μαζέψει όλο το ιδιωτικό χρήμα που κινούσε την αγορά για να πληρώσουν τους τόκους και τα χρεολύσια των δανειστών.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η χώρα έχει δώσει 8πλάσια χρήματα από ό,τι έχει πάρει από τους δανειστές και παράλληλα παραδίδει στους πιστωτές την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, αλλά και την εγχώρια βιομηχανία και παραγωγή.

Κι όλα αυτά γιατί;

Για να απομειώσει υποτίθεται το χρέος.

Μόνο που ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε καν την παραμικρή διαβεβαίωση προς αυτήν την κατεύθυνση. Κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν του έχει ψελλίσει το παραμικρό για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το αντίθετο μάλιστα. Όλοι του ζητούν να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων...

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι η κυβέρνηση βγάζει... νερό με το καλάθι.

Αποτέλεσμα μηδέν και προοπτική καμία. Ανάθεμα κι αν έχουν καταλάβει και οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και πού ακριβώς να οδηγήσουν τη χώρα.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν αρχίσει πλέον να κουράζουν... επικίνδυνα και τους μέσα και τους... έξω, ενώ όπως έλεγε και μια «ψυχή» της Αριστεράς: «Στην πολιτική υπάρχει ένα σημείο καμπής που, αν το περάσεις, και χρυσάφι να πιάνεις, κάρβουνο θα γίνεται».

Είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η συγχωρεμένη η μάνα μου: «Ανάθεμά σε αγάπη μου και να πωλείς κρομμύδια, να τα αγοράζεις τέσσερα και να τα δίνεις τρία...».