Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο

Η αποτυχία του οικονομικού μοντέλου «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας είναι πλήρης. Και αυτό το επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο η «σφήνα» του «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος η κατ’ εμένα το Μνημόνιο Νούμερο 5. Εχουν προηγηθεί βλέπετε άλλες τέσσερεις αναθεωρήσεις, φυσικά «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Υποχωρούμε σε αλλεπάλληλα «μνημόνια» , προτάσεις των δανειστών , με τους δικούς τους όρους , χωρίς διαπραγματεύσεις και το σημαντικότερο είναι ότι μας οδηγούν πιο βαθειά στην κρίση. Γιατί λοιπόν συνεχίζεται με τέτοια επιμονή η λανθασμένη «συνταγή» ; Ποιόν εξυπηρετεί, τη στιγμή που δεν συνιστά λύση «θεραπείας» για την Ελλάδα;

Αλλά ας δούμε λίγο την ουσία

Μια φορολογική πολιτική η οποία βασίζεται στο να στραγγίξει τον φορολογούμενο είναι αποτυχημένη από την πρώτη στιγμή. Τα πρώτα μαθήματα που κάνουν σε ένα οικονομικό πανεπιστήμιο-σε όλον τον κόσμο-ορίζουν πως όταν βρίσκεσαι σε κρίση, το πρώτο που κάνεις είναι να δώσεις φορολογικά κίνητρα και να βοηθήσεις με κονδύλια την ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το οικονομικό επιτελείο λοιπόν τι έκανε; Το ακριβώς αντίθετο. Εδιωξε τους Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό, επέβαλε «κεφαλικό φόρο» και έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε ξένη επένδυση στη χώρα.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, αύξησε-και θα αυξήσει επιπλέον-την εξάρτηση της Ελλάδας από τον ξένο δανεισμό και ένας Θεός ξέρει αν θα καταφέρουμε να ξεπληρώσουμε σε 30 ή 40 χρόνια αυτό το χρέος.

Βέβαια, υπάρχει πάντα ο αντίλογος το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπιστεί με «ίδια μέσα» η κρίση.

Περιληπτικά θα σας αναφέρω μερικές βασικές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και οι οποίες συνιστούν προτάσεις του κόμματος «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών». Οι προτάσεις αυτές, όχι μόνο θα ενίσχυαν την οικονομία μας, αλλά παράλληλα θα μείωναν δραστικά και τον εξωτερικό δανεισμό.

Αυτές είναι:

- Επειγόντως ένα νέο πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής και αναπτυξιακής διαδικασίας.
- Στήριξη της πραγματικής παραγωγής, της καινοτομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της επαρκώς αμειβόμενης και ασφαλισμένης εργασίας.
- Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση της αναδιαρθρωμένης λειτουργίας τους και των καινοτόμων δράσεών τους, μακριά από τις πελατειακές λογικές του δικομματικού κράτους.
- Αλλαγή του φορολογικού συστήματος, υπέρ των λαϊκών τάξεων. Μεταβολή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων και μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων στα καύσιμα.
- Διατίμηση σε προϊόντα όπου αποδεδειγμένα οργιάζει η κερδοσκοπία και σπάσιμο των καρτέλ.
-Ανάπτυξη του τουρισμού όλων των ειδών. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν έναν από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, όχι μόνο για διακοπές αλλά και για συνεδριακό, αθλητικό, επιχειρηματικό, ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό.

-Ανάπτυξη της Ναυτιλίας. Είναι περιττό να τονίσω πως η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Γιατί να μη γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με μέτρα που θα κάνουν πιο ελκυστική την νηολόγηση περισσοτέρων πλοίων;

- Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία μας, μπορεί να είναι ο απίστευτα βαθύς και πανανθρώπινα ουσιώδης ελληνικός πολιτισμός. Που τον σέβονται στα πέρατα της οικουμένης αλλά στον τόπο του ελάχιστα ευτυχεί και ουδέν αποδίδει. Και όμως το δίδυμο πολιτισμός-τουρισμός μπορεί και πρέπει να γίνει η πρώτη βιομηχανία της χώρας.
- Κατασκευή τεχνολογικών πάρκων και ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Όπως καταλαβαίνετε, λύσεις υπάρχουν και λύσεις άμεσες, για την οικονομία, χωρίς μεγάλα λόγια και φανφαρονισμούς. Αυτό που λείπει είναι η θέληση. Και αναρωτιέμαι πλέον αν αυτό γίνεται λόγω άγνοιας των «σοφών» της κυβέρνησης ή βάσει κάποιου σχεδίου που έχει προαποφασιστεί και προσυνεννοηθεί. Για εμένα, ενδεχομένως ισχύει η δεύτερη εκδοχή. Το σχέδιο αφορά την πλήρη παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους τοκογλύφους, είτε πρόκειται για κράτη είτε πρόκειται για κερδοσκόπους.

Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι πως και αυτό το οικονομικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα αποτύχει. Πολύ συντομότερα από ότι πιστεύουν κάποιοι. Εκ των πραγμάτων αυτή η κυβέρνηση-παρωδία, που θα μείνει στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα, δεν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια ζωής.

Ο Ελληνικός λαός θα τη «ρίξει» από την εξουσία και οι εκλογές θα έρθουν γρήγορα. Πρέπει να έλθουν γρήγορα, γιατί είναι η μόνη δημοκρατική λύση. Αυτό που με τρομάζει, ωστόσο, είναι η λυσσαλέα αντίστασή της στο να δεχθεί τη λαϊκή βούληση. Τα επεισόδια στις 15 και 29 Ιουνίου ήταν για εμένα μια «πρόγευση» για το τι μπορεί να επακολουθήσει από τη νοοτροπία και την ιδεολογία μας «ημιφασιστικής νεοφιλελεύθερης» κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη βία για να αποτρέψει τια απαιτήσεις του λαού.
Εύχομαι , παρά ταύτα , όλα να κυλήσουν ομαλά.

Ετσι ώστε στις επερχόμενες εκλογές, να μαζευτούμε όλοι εμείς που θέλουμε το καλό της Ελλάδας , η πλειοψηφία δηλαδή, και να την ξαναφέρουμε πίσω στη θέση που της ανήκει. Μια Ελλάδα που θα μεριμνά για τους πολίτες της, για την ανάπτυξή της και θα έχει ένα κοινωνικό-κράτος υπόδειγμα για όλο τον κόσμο.

Φυσικά δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για να αλλάξουν όλα σε χρόνο-ρεκόρ. Υπάρχει όμως κάτι στον Έλληνα που κανένας άλλος λαός στον κόσμο δεν έχει: Το φιλότιμο και την εργατικότητα.

Οι μαύρες μέρες θα περάσουν ανεπιστρεπτί, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που μας ανήκουν. Και όχι μόνο δεν θα τα χάσουμε, αλλά θα πάρουμε πίσω και όσα μας έκλεψαν. Γιατί ο Ελληνας ξύπνησε και μονομιάς έφερε ανάποδα τον ντουνιά.

Ο Κώστας Βάρναλης στον «Πρόλογο» είχε δίκιο :

«Ξαφνικὰ μοῦ φασκιώνουνε τὰ μάτια γιὰ νὰ βλέπω τὸ φῶς τὸ ἀληθινό!
Μὲ καρυδώνουν, γιὰ νὰ μὴ φωνάζω: «Ὄρσε, Ἑλλάδα Γραικύλων ἀντιχρίστων!»
Ἄχερα μὲ μπουκώνουν κάθε μέρα.
Καὶ ποιοί; Τοῦ σκλαβοπάζαρου ἡ σαβούρα.
Καὶ πῶς; Ἔχουν ἀφέντη τὰ σκυλιὰ καὶ δαγκάνουν τὰ πόδια σου, Ἱστορία.
Πῶς θὰ σωθοῦμε ἀπ᾿ τὴν «ἐλευθερία» τῆς σκλαβιᾶς μας κι ἀπὸ τὸν «ὑπὲρ πατρίδος» τῶν προδοτῶν;
Καὶ πότε ἀπ᾿ τοὺς θεοὺς τῶν ἀθέων καὶ τῶν ἀνθρωποφάγων;»

Του Γιάννη Δημαρά
ανεξάρτητου βουλευτή
επικεφαλής του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών»