Τουριστική πολιτική δεν υπάρχει

Για να εξέλθει η οικονομία από τη δύσκολη αυτή κατάσταση, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Σημαίνει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για να αναθερμανθεί η αγορά, ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύγχρονο φορολογικό σύστημα και έναν αποδοτικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σημαίνει ακόμα ώθηση στις αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, που μέσα στο σημερινό υφεσιακό περιβάλλον υποχωρούν και απαξιώνονται. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση βλέπει ως «αντίδοτο» στην κρίση την επιβολή μιας άγριας, ασκητικής λιτότητας. Κόβει δημόσιες δαπάνες, κόβει μισθούς και συντάξεις, φέρνει όλο και περισσότερους έμμεσους και άδικους φόρους.

Όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα, η μνημονιακή αυτή γραμμή δεν αποδίδει. Οι στόχοι δεν πιάνονται. Το «αντίδοτο» είναι πιο τοξικό και από την ίδια την κρίση. Η ύφεση βαθαίνει και η χώρα παραμένει έρμαιο των ανεξέλεγκτων αγορών.

Όσον αφορά στον τουρισμό, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα φέτος, σε σχέση με την περσινή καταστροφική χρονιά. Φέτος, την αγορά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η κρίση στις χώρες της Β. Αφρικής. Και η Ελλάδα κερδίζει σημαντικά μερίδια από αυτή την συγκυρία. Ήδη βλέπουμε σημαντική τουριστική δραστηριότητα σε περιοχές όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όμως, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι η ανάκαμψη αυτή δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση και ότι πολύ κακώς η Κυβέρνηση βιάζεται να πανηγυρίσει. Τουριστική πολιτική δεν υπάρχει. Στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη δεν υπάρχει. Συντονισμένος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων στου τουρισμό, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, παρά το μέγεθος των κρίσεων που έχουν προκληθεί τον τελευταίο ένα τουλάχιστον χρόνο. Επομένως, αισιόδοξη δε μπορώ να είμαι σε ό,τι αφορά την προοπτική η φετινή ανάκαμψη να έχει διάρκεια και σταθερά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Θα ήμουν αισιόδοξη, εάν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Κυβέρνηση παίρνει επιτέλους τον τουρισμό στα σοβαρά. Αν επανίδρυε το αυτόνομο Υπουργείο, για να μην αλληλοκαλύπτονται τα ζητήματα του τουρισμού με αυτά του πολιτισμού. Αν αποφάσιζε να απελευθερώσει πλήρως την αγορά κρουαζιέρας. Αν διαμόρφωνε μια ενιαία και συνεκτική επικοινωνιακή πολιτική με έμφαση στις περιφέρειες και τις ειδικές μορφές τουρισμού. Αν μείωνε το ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο και αν προχωρούσαν σημαντικές προτεραιότητες όπως η τουριστική κατοικία και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Αν έδινε έμφαση στον τουρισμό της Αθήνας. Όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν για να αυξηθούν τα τουριστικά ρεύματα χάρη στην ποιότητα και τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και όχι χάρη σε τυχαίες συγκυρίες.

Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής ΝΔ