Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Όλα για την εικόνα;

Όλα  για  την εικόνα;

Η εποχή στην οποία ζούμε μας επιβάλλει μια συγκεκριμένη εικόνα. Πρέπει να είμαστε νέοι, υπάρχει ρατσισμός... Υπάρχει ρατσισμός απέναντι σε εκείνο το οποίο εσωτερικά μισούμε. Δεν θέλουμε τους γέρους γύρω μας, γιατί δεν θέλουμε να γεράσουμε, γιατί νομίζουμε ότι με το να αντιστεκόμαστε στηνηλικία θα αποφύγουμε το γήρας, τον εκφυλισμό·αυτό όμως δεν γίνεται, είναι μάταιο.

Από την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, Διεθύνουσα σύμβουλο στην Ορθοβιοτική Ιατρική, blogger στο Papelle.gr

Υπάρχει διαφορά σ’ αυτό μεταξύ ανδρών και γυναικών; Ποιος εξοικειώνεται πιο εύκολα χρόνο. Είναι ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου, αλλά τα παιδιά που θα ζήσουν 130 χρόνια έχουν ήδη γεννηθεί. Πριν μιλήσουμε για τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις σχετικά με την αντιμετώπιση του γήρατος, ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί το ότι μεγαλώνουμε; Κανονικά, μετά τα 40, όταν αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι ανεπάρκειες. Η πρόληψη όμως πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα, διότι οι μεγάλες ζημιές γίνονται στην εφηβική ηλικία. Βλέπουμε σε παιδιά νεαρής ηλικίας τις πρώτες παχύνσεις αγγείων, «η κλωνοποίηση , τα βλαστικάκύτταρα, η νανοτεχνολογία και η εξέλιξη της ρομποτικής θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ευρέως με αποτελέσματα που θα ξεπερνουντα τα όρια της φαντασίας». Δυστυχώς. Βλέπεις, ευλογήθηκε από τον Χριστό στο Γάμο στην Κανά κι εκεί χάλασε το πράγμα... (γέλια).

Σε ό,τι αφορά το ψωμί, θα συμφωνήσω μαζί σου. Τα γλυκά όμως; Η γλυκιά γεύση είναι τόσο ευχάριστη...Είναι όντως πολύ ευχάριστη. Είναι η πρώτηγεύση της ζωής του νεογέννητου όταν θηλάζει από το στήθος της μητέρας του. Εκεί κρύβεται η παγίδα: στη συνέχεια, η γεύση αυτή ευνοείται έναντι όλων των άλλων - είτε από τους γονείς για να καλοπιάσουν τα παιδιά είτε συνοδεύοντας παραδοσιακά κάθε γιορτή - κι έτσι επισημοποιούμε τη σχέση μας μαζί της.

Με το γήρας;

Οι γυναίκες βλέπουν τις διάφορες φάσεις της ηλικίας διαφορετικά από τους άνδρες. Η γυναίκα - μητέρα νομίζει ότι πρέπει να υπάρχει πάντα γιατί τη χρειάζονται τα παιδιά της, ακόμη κι όταν αυτά είναι 70 ετών. Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες - αισθάνονται ότι είναι πιο χρήσιμες για τους απογόνους. Οι γυναίκες επίσης εξοικειώνονται πιο εύκολα με την ιδέα του θανάτου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τον φοβούνται λιγότερο. Σε ό,τι αφορά τη γήρανση, οι γυναίκες σέβονται περισσότερο το σώμα τους, είναι πιο προγραμματισμένες απέναντι στη ζωή. Έρχεται λοιπόν η επιστήμη και λεει εγώ μπορώ να φροντίζω τον άνθρωπο ώστε να ζήσει καλύτερα και περισσότερο».

Έτσι είναι;

Βεβαίως. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ιδίως από το τέλος του προηγούμενου αιώνα και την πρώτη δεκαετία αυτού που διανύουμε, υπάρχει ένας οργασμός ανακαλύψεων, πολλά φωτισμένα μυαλά και πολλή γνώση συσσωρευμένη που διπλασιάζεται χρόνο, κι αυτό επειδή ζουν σε οικογένειες που τρέφονται άσχημα. Έτσι, με την κακή διατροφή και την κακή διαχείριση του σώματος, ο οργανισμός του νέου αρχίζει να καταγράφει βλάβες που με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται.