Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ελλάδα και ΕΕ σε πορεία ανασύνταξης και τολμηρών αλλαγών

Ελλάδα και ΕΕ σε πορεία ανασύνταξης και τολμηρών αλλαγών

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ είναι έντονες και οι απαιτήσεις πολλές από τα κράτη-μέλη. Η χώρα μας δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση και οι δανειστές πιέζουν για νέα μέτρα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη - Δημοσιογράφου

Είναι γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις δε προχωρούν με το ρυθμό που θα έπρεπε και τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία φρενάρουν, προς το παρόν, ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις για τη πατρίδα μας, αλλά ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας.

Η κυβέρνηση καλείται να διοικήσει αποφασιστικά τη χώρα και να παραμερίσει συνδικαλιστικές απαιτήσεις που εξυπηρετούν μικρό συμφέροντα και να αφιερωθεί στο management της πατρίδας μας.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και τα Eurogroup περνούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση .

Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει και οι τράπεζες βλέπουν να διογκώνονται οι αναλήψεις και τα προβλήματα της ρευστότητας να γίνονται πιεστικότατα.
Η οικονομία με τους ρυθμούς που κινείται δε θα πιάσει τους στόχους της και θα κληθεί η κυβέρνηση να υπογράψει "νέο συμβόλαιο συνεργασίας" με τους δανειστές για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο ελληνικός λαός δηλώνει αδυναμία πληρωμής των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων του και η σύγχυση που δημιουργείται από τη πολυφωνία των υπουργών, επιδεινώνει το κλίμα αμφισβήτησης και αναστάτωσης στη κοινωνία.

Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και οφείλουν οι κυβερνητικοί εταίροι να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις. Η νέα γενιά απαιτεί έμφαση στη καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τα μνημόνια και να παρουσιάσει ένα δικό της σχέδιο εξόδου από τη κρίση.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί στο εσωτερικό της και να στείλει μήνυμα αλλαγής σε όλο το πλανήτη. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν, αν δε δουν να υπάρχει σταθερό και ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον στη πατρίδα μας. Η επένδυση στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος, για φυγή προς τα εμπρός και μια γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν επισκέπτονται τα αρμόδια υπουργεία, δε μπορούν να βρουν φιλικό περιβάλλον και η καλή διάθεση μετατρέπεται σε πρόβλημα. Βρισκόμαστε ήδη στις καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο χρόνος να λειτουργεί σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ήδη καταταλαιπωρημένες από την πολυετή οικονομική κρίση. Το κακό είναι πως η χώρα δε μπορεί να βρει το βηματισμό της και έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί και σε καμιά περίπτωση να μην επαναλάβει τη λανθασμένη συνταγή των προκατόχων της, που επί δεκαετίες απλά μετέθεταν χρονικά τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν. Στρατηγικό μάνατζμεντ με χάραξη προτεραιοτήτων που θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Απαιτείται ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα προκύψει από τις απαιτήσεις στο εσωτερικό της χώρας και από την εφαρμογή των συμβολαίων συνεργασίας με τους δανειστές μας. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστεί το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας και με συλλογικές αποφάσεις να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας μας από τη κρίση.

Ευκαιρίες πάντα θα προκύπτουν αρκεί να μπορεί η πατρίδα μας να εξελίσσεται και να εκμεταλλεύεται τις προκλήσεις που παρουσιάζονται μπροστά της.
Στο έντονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η Ελλάδα καλείται να ορίσει τις προτεραιότητες της και να σχεδιάσει τη καθημερινότητα των πολιτών της με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα.
Λύσεις υπάρχουν αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Η Ελλάδα της Ευρώπης μπορεί να επιτύχει τα όσα ονειρεύεται με αξιόπιστες και σοβαρές πολιτικές ηγεσίες. Τα προβλήματα λύνονται και δίνουν τη θέση τους στα οράματα όταν οι πολιτικές ηγεσίες έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.